Radovi na sanaciji i zaštiti vodnih objekata u Lučanima

Foto: JVP „Srbijavode“

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović sa predsednicom Opštine Lučani, Vesnom Stambolić, nedavno je obišao radove na sanaciji i zaštiti vodnih objekata u Lučanima, oštećenih u poplavama 2014. i 2016. godine.

Poplavni događaji u maju 2014. i martu 2016. godine, naneli su veliku štetu naselju Lučani, komunalnoj infrastrukturi i industrijskom kompleksu „Namenska- Milan Blagojević“.

Postojeći nasip za železnički i putni saobraćaj bio je celom dužinom preliven. Evidentirani su prodori vode u zoni ušća pritoka Spilo i Lučanskog potoka.

Upravo ova učestalost poplavnih događaja i razmera štete koja je zabeležan u pomenutom periodu, potvrdili su opravdanost da se hitno pristupi dugoročnom rešavanju problema zaštite Lučana od poplava.

Na inicijativu JVP „Srbijavode“ i Opštine Lučani, Vlada Republike Srbije je Uredbama o državnom programu hitnih radova, obezbedila finansijske preduslove da nadležno JVP „Srbijavode“, u saradnji sa Opštinom Lučani, sprovede interventne i dugoročne mere, najkasnije do 2018. godine, u ukupnoj vrednosti od 491,3 miliona dinara.

Ovom posetom, evidentirani su novonastali problemi, na koje je odmah reagovano iznalaženjem modela za rešenje problema na reci Bjelici, u selu Lis, gde se urušava leva obala u dužini od 150 metara.

Ovim radovima na levoj obali reke, štiti se most na regionalnom putu Lučani-Guča.

Radovi će obuhvatiti ispravljanje korita reke i vraćanje rečnog toka u svoj prvobitni tok.

To će se postići zemljanim radovima, kao i kamenim nabačajem.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti