Crna Gora predlaže zabranu plastičnih kesa

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore Predlogom zakona o upravljanju otpadom predvidelo je zabranu kesa, vreća i torbi za jednokratnu upotrebu izrađenih od plastičnih materijala koje se koriste za stavljanje robe na raspolaganje potrošaču na prodajnim mjestima. Planirano je da se ova odredba Zakona počne primenjivati šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucas van Oort)

Takođe, Predlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje ove odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 do 20.000 evra za pravno lice, od 500 do 6.000 evra za preduzetnike, od 30 do 2.000 evra za fizičko lice.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo se na ovaj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama. Osim negativnog uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo podseća da plastične kese imaju i negativan uticaj na rezultate u drugim oblastima, pre svega u turizmu. Slika kesa u koritima reka i pored puteva nedopustiva je za Crnu Goru kao ekološku državu i prestižnu turističku destinaciju koja ugosti četiri puta više gostiju nego što ima stanovnika, a od turizma prihoduje više od 1.1 milijardu evra na godišnjem nivou, naominju iz Ministarstva.

Kao institucija nadležna za oblast upravljanja otpadom, Ministarstvo je pre desetak godina kroz zakonodavni okvir, prateći odredbe Evropske unije i najbolje prakse njenih razvijenih zemalja, počelo da se bavi rešavanjem problema plastičnih kesa. Kao rezultat toga, danas supermaketi u Crnoj Gori uglavnom koriste plastične kese koje imaju kratak period razgradnje, dok je za manje trgovačke radnje primetno da se njihova upotreba stalno povećava.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u narednom periodu planira sprovođenje aktivnosti kada je reč o promeni odnosa prema ovom pitanju, kako krajnjih korisnika, tako i trgovačkih radnika, a naročito putem kampanja u cilju podizanja svesti građana i informisanja javnosti. Smatraju da će sve ove aktivnosti doprineti da se razmišlja o upotrebi torbi za kupovinu (takozvanih cegera), koji su se nekada znatno više upotrebljavali.

Izvor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti