Crna Gora integrisala zahteve Agende 2030 UN o održivom razvoju

Naša iskrena namera je da ostvarimo viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, što znači regionalno ujednačen i održiv ekonomski razvoj, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve, poručio je juče ministar Pavle Radulović na otvaranju 18. zasedanja Mediteranske komisije za održivi razvoj.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Crna Gora je, u okviru dvogodišnjeg predsedavanja Mediteranskom komisijom za održivi razvoj domaćin zasedanja, koje se održava u periodu od 11 do 13. juna ove godine, u hotelu Maestral u Budvi.

Radulović je podsetio da je Crna Gora usvajanjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine postala jedna od prvih zemalja u svetu koja je u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahteve Agende 2030 Ujedinjenih nacija o održivom razvoju.

Cilj ove strategije je izgradnja društva koje se temelji na kontinuiranom, inkluzivnom i održivom ekonomskom rastu, zaštiti prirodnih resursa i jačanju socijalne inkluzije.

Radulović je istakao i da Crna Gora ovom strategijom pokazuje da u središte održivog razvoja našeg društva stavlja rešavanje konkretnih problema, uz odlučnost da ih objektivno i kritički sagleda

Radulović je naveo i da je veoma značajno pokretanje inicijativa koje treba da konkretizuju praktične pristupe i akcije kako bi se sprovele aktivnosti Mediteranskog akcionog plana i Mediteranske komisije u predstojećem periodu.

Takođe, on je kao značajnu mjeru naveo i razvoj optimalnih praktičnih modela za primenu principa integralnog upravljanja obalnim područjima, u sinergiji sa primjenom ekosistemskog pristupa u planiranju namjene morskih područja.

Podsećanja radi, Mediteranska komisija za održivi razvoj je savetodavno telo koje pomaže stranama potpisnicama Barselonske konvencije (Konvencija o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja) u njihovim naporima da integrišu pitanja zaštite životne sredine u svoje društveno-ekonomske programe i na taj način promovišu politike održivog razvoja u mediteranskoj regiji.

Komisiju čine subjekti relevantni za sprovođenje politike održivog razvoja, a sastanku će prisustvovati predstavnici država Mediterana, organizacija koje povezuju lokalne zajednice, NVO sektor, međuvladine organizacije i udruženja parlamentaraca Mediterana.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti