Crna Gora dobija prvi javni akvarijum

 

Foto: Enforma
Foto: Enforma

Idejno rešenje i glavni projekat za prvi javni akvarijum u Crnoj Gori, koji će u sklopu Morskog centra za očuvanje biodiverziteta biti izgrađen u kotorskom Institutu za biologiju mora, završeni su i u toku je revizija.

Ukoliko projekat dobije saglasnost, krajem sledeće nedelje trebalo bi da bude raspisan međunarodni tender za izbor izvođača radova.

Izgradnja akvarijuma, odnosno adaptacija oko 250 metara kvadratnih prostora u Institutu trebalo bi da počne u novembru, a akvarijum bi trebalo da bude u funkciji 4. juna naredne godine.

To je za Radio Jadran potvrdio direktor kotorskog Instituta, dr Mirko Đurović, navodeći da je izrada projekta poverena firmi Enforma iz Kotora u saradnji sa konsultantom Oscarom di Santom iz italijanske firme Panaqua, koja više od dve decenije gradi i održava akvarijume po Evropi. Površina prvog crnogorskog akvarijuma biće 250 metara kvadratnih.

Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore odobren je grant od pola miliona evra za osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – „Bokaaquarium“. Grant je odobrilo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške. Ugovor o dodeli granta, vrednog oko 558 hiljada evra, potpisali su početkom decembra prošle godine rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić i ambasador Norveške u Crnoj Gori, Arne Sanes Bjornstad.

Akvarijum će se sastojati od četiri celine: ulaznog dela (prostorija A): Svetsko i Mediteransko more (akvarijumi 1-4), centralnog dela (prostorija B): Jadransko more i južni Jadran (akvarijumi 5-11), specijalnog dela (prostorija C): Bokokotorski zaliv (akvarijumi 12 i 13) i izlaznog dela (prostorija C): tropska mora (akvarijumi 14-16).

Prostor je zamišljen tako da u zatamnjenim prostorijama fokus bude na akvarijumima, što se postiže svetlosnim efektima.

Upečatljivi detalj enterijera predstavlja pod, predviđen da oponaša more, gde se tokom šetnje stvara utisak koračanja od plitke ka dubokoj vodi.

Zanimljivo je to da će pored standardnih akvarijuma, panela sa informacijama, izloženih raznih školjki i kamenja, najmlađi posetioci biti u prilici da koriste i “touch tank”, to jest, prostor gde će moći da ostvare kontakt sa određenim vrstama (školjkama, morskim zvezdama i sl.). Suvenirnica se takođe nalazi u izlaznim delu.

Đurović navodi da još uvek nije poznato koliko će ribljih vrsta biti izloženo u akvarijumima, ali će nastojati da se postavka ribljeg fonda konstantno menja i bude dinamična. Time će nastojati da posetioce uvek vraćaju u Institut, kako bi svaki sledeći put videli neku novu postavku.

Akvarijum će zaposliti četiri do pet novih radnika i vodiča, koji će se baviti akvaristikom i održavanjem tehničkog sistema.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti