ČILE ĆE NACIONALIZOVATI INDUSTRIJU LITIJUMA

Foto-ilustracija: Unsplash (Frank Wang)

Predsednik Čilea Gabrijel Borić rekao je da će nacionalizovati industriju litijuma, drugog najvećeg svetskog proizvođača metala neophodnog za baterije za električna vozila. Cilj je unapređenje ekonomije i zaštita životne sredine.

Šokantan potez u zemlji sa najvećim svetskim rezervama litijuma bi vremenom preneo kontrolu nad ogromnim operacijama litijuma u ​​Čileu sa industrijskih giganata SKM i Albemarle na posebnu državnu kompaniju.

To predstavlja novi izazov za proizvođače električnih vozila (EV) koji se bore da obezbede materijale za baterije, jer sve više zemalja pokušava da zaštiti svoje prirodne resurse. Meksiko je nacionalizovao svoja ležišta litijuma prošle godine, a Indonezija je zabranila izvoz rude nikla, ključnog materijala za baterije, 2020.

„Ovo je prilika za ekonomski rast koji će biti teško pobediti u kratkom roku“, rekao je Borić, levičar koji je pobedio na izborima u decembru 2021. sa planovima za reviziju čileanskog tržišno orijentisanog ekonomskog modela, u obraćanju na televiziji širom zemlje.

Pročitajte još:

Budući ugovori o litijumu bi se izdavali samo kao javno-privatna partnerstva sa državnom kontrolom.

„Ovo je najbolja šansa koju imamo za prelazak na održivu i razvijenu ekonomiju. Ne možemo sebi priuštiti da ga protraćimo”, rekao je on.

Vlada neće raskinuti postojeće ugovore, ali se nada da će kompanije biti otvorene za učešće države pre isteka, rekao je on, ne navodeći Albemarle i SKM, svetske prve odnosno druge proizvođača litijuma. Ugovor SKM-a ističe 2030. godine, a Albermarle-ovog 2043. godine. SKM, formalno nazvan Sociedad Kuimica I Minera de Chile, i Albemarle snabdevaju Teslu Inc, LG Energi Solution Ltd i druge proizvođače električnih vozila i baterija. Albemarle je rekao da to saopštenje neće imati „nikakav materijalni uticaj na naše poslovanje“ i rekao je da će nastaviti razgovore o ulaganju u dalji rast i korišćenju novih tehnologija u Čileu. SKM nije odmah bio dostupan za komentar.

Južnokorejski proizvođač baterija SK On, koji ima dugoročni ugovor o snabdevanju sa SKM-om, rekao je da će pratiti razvoj i odgovoriti dugoročno.

Najava Čilea nije izazvala preokret u cenama litijuma, koje su pale za više od 70 odsto od novembra zbog slabljenja potražnje EV u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila.

Najtrgovanije fjučerse litijum karbonata na berzi nerđajućeg čelika Vuki u Kini pale su za 6,2 odsto od 03:13 GMT u petak.

„Kada ili ako proizvođači baterija obnove svoje ugovore sa litijumskim firmama u Čileu, uslovi ugovora bi verovatno postali teži od onoga što su videli u prošlosti kada nije bilo učešća države“, rekao je Čo Hjunrjul, analitičar kompanije Samsung Securities.

Codelco uloga

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicolas J Leclercq)

Borić je rekao da će započeti dijalog sa zajednicama, kompanijama i zakonodavcima o stvaranju litijumske kompanije u potpunom vlasništvu države i da će tražiti odobrenje plana od Kongresa u drugoj polovini godine. Kongres je proveravao mnoge Borićeve ambicioznije predloge i početkom marta odložio predlog zakona o poreskoj reformi.

Državni Codelco, najveći svetski proizvođač bakra, imaće zadatak da pronađe najbolji način za učešće vlade u vađenju litijuma.

„Ako se stvori javno-privatna kompanija za eksploataciju litijuma u ​​solanama Atakama, kontrolisaće je država preko Codelco-a“, rekao je Borić.

Codelco i državni rudar Enami će dobiti ugovore za istraživanje i eksploataciju u oblastima u kojima sada postoje privatni projekti pre nego što se formira nacionalna litijumska kompanija. Postojaće odeljenje posvećeno unapređenju tehnologije kako bi se minimizirali uticaji na životnu sredinu, uključujući favorizovanje direktne ekstrakcije litijuma preko bazena za isparavanje.

Privatna kompanija Summit Nanotech Corp, koja razvija tehnologiju direktne ekstrakcije litijuma, pozdravila je najavu.

Borić je rekao da će zemlja nastojati da zaštiti biodiverzitet i podeli prednosti rudarstva sa autohtonim i okolnim zajednicama.

„Danas predstavljamo nacionalnu litijumsku strategiju koja je tehnički solidna i ambiciozna“, rekao je predsednik, dodajući da će izgraditi „Čile koji raspoređuje bogatstvo koje svi generišemo na pravedniji način“.

Izvor: Euractiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti