Burgeri iz svemira čuvaju planetu

 

Foto-ilustracija: Unsplash (Jeremy Thomas)

Da li biste probali burgere iz svemira?

Izraelska prehrambrena kompanija „Aleph Farms“ radi na tome da započne proizvodnju mesa van planete Zemlje. Već je napravljena svemirska stanica namenjena za tu svrhu. Doprinos ovakvog koraka biće mogućnost pravljenja mesa koje će biti ekološki prihvatljivo i zbog kojeg nijedna životinja neće stradati.

Uzgajanje ovog mesa funkcionisaće na sledeći način: uzimaju se ćelije iz krave i daje im se hrana, a zatim se smeštaju u sredinu koja će biti izgrađena poput unutrašnjosti kravljeg tela. Zatim će se te ćelije multiplicirati i razvijati povezanost između mišićnih tkiva, dok ne dostignu veličinu steka.

Sarađivali su sa kompanijom „Russian bioprinting“ i napravljeno je 3D mišićno tkivo, uspostavljajući mikro-gravitacione uslove.

Direktor „Aleph Farms“ Didijer Tubja podsetio je da je prehrambrena industrija izgubila kontakt sa životinjama, te da ih posmatra kao mašine za proizvodnju mesa.

Farme krava zauzimaju mnogo zemlje i resursa, sam razvoj krava je sporiji, te konzumiraju više vode i prostora u odnosu na druge domaće životinje. Takođe, umnogome doprinose emisiji gasova sa efektom staklene bašte, tačnije 14,5 odsto od ukupne emisije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Erik Odiin)

Istakli su da je ovakav način proizvodnje mesa bitan za očuvanje životne sredine i za humaniji odnos prema životinjama.

Prema informacijama Svetskog instituta za istraživanja, ukoliko planiramo da imamo dovoljno hrane za 10 milijardi ljudi širom sveta, koliko se očekuje da će ih biti na Zemlji do 2050. godine, potrebno je da se u Americi smanji konzumacija govedina za oko 40 odsto i u Evropi za oko 22 odsto.

Ipak, potražnja za mesom je sve veća, a očekuje se da će biti u rastu. Mnoge kompanije več pokušavaju da pronađu rešenje, te nije novina ni pojava burgera bez mesa, koji su stigli u ogromne lance brze hrane poput Mekdonaldsa i Burger Kinga, ali i u brojne prodavnice.

Meso do kojeg nismo došli uzgajanjem životinja i koje čuva resurse planete i stiže nam iz svemirske stanice – zvuči kao obećavajuća futuristička ideja čija primena u praksi nije tako blizu.

Međutim, očekuje se da će meso proizvedeno na ovaj način biti dostupno već kroz tri ili četiri godine.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti