Otvorena fabrika „Mayekawa SRB“

Foto: Društvo KGH

U Smederevu je prošle nedelje svečano otvorena fabrika „Mayekawa SRB“ koja će proizvoditi najsavremenije rashladne sisteme, uređaje i kompresore.

Ideja o zidanju fabrike u Smederevu potekla je od Šina Maekave (Shin Maekawa), vlasnika kompanije „Mayekawa“, na osnovu četvrt veka izvrsne saradnje sa smederevskim preduzećem „Klima“.

Ova domaća firma osnovana je 1993. godine i ovlašćeni je distributer i serviser proizvoda evropskog ogranka  „Mayekawa“.

Štaviše, Maekava je insistirao da direktor nove firme bude g. Žikica Andrejević, vlasnik preduzeća „Klima“ – i tako je u Smederevu nastala nova fabrika koja nije ogranak japanske kompanije, već u potpunosti domaće preduzeće.

U novootvorenoj fabrici „Mayekawa SRB“ radi 38 radnika, a očekuje se da uskoro bude ukupno 250-300 zaposlenih. Svoje proizvode nova fabrika će prodavati u Evropi, Africi i Bliskom Istoku. Kompanija „Mayekawa“ posluje na svim kontinentima.

Veliku pomoć u izboru lokacije i pribavljanju svih dozvola pružila je Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, koja je bila počasni gost na svečanom otvaranju fabrike.

„Ako su radnici zadovoljni uslovima rada i primanjima – radiće kao za sebe i imaćemo kvalitetnu proizvodnju. Tako je u ‘Klimi’, a tako će biti i u ‘Mayekawa SRB’, gde sam takođe direktor“, izjavio je Andrejević, neposredno pre svečanog otvaranja fabrike.

Foto: Društvo za KGH

Fabrika je zvanično otvorena sađenjem nekoliko sadnica japanske trešnje, a zatim su zvanice prešle u restoran gde ih je prvo pozdravio Žikica Andrejević.

„Veoma smo srećni što ste došli da uveličate našu proslavu. Posebno bih zahvalio njegovoj ekselenciji g. Đunićiju Marujami, ambasadoru Japana i gradonačelnici dr Jasni Avramović na velikoj pomoći u realizaciji celog projekta. Želim da se zahvalim i firmama koje su učestvovale u izgradnji fabrike, gostima iz Belgije, Španije, Francuske, Poljske, Mađarske, Saudijske Arabije, zatim našim krajnjim korisnicima: hladnjači Monicom iz Aleksinca, pivarama Carslberg, Čelarevo, Heineken u Novom Sadu i Zaječaru, Apatinskoj pivari, kompaniji Nektar u Bačkoj Palanki i Vladičinom Hanu.

Izuzetnu zahvalnost dugujem g. Jan-u Boone-u, izvršnom direktoru „Mayekawa Europe“, koji je srpskoj stručnoj javnosti poznat po izvanrednim izlaganjima na Kongresima o KGH.“

Goste je pozdravio i ambasador Japana Marujama izrazivši zadovoljstvo nastavkom tradicionalno dobre saradnje dvaju naroda.

Izvor: Društvo za KGH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti