BUDUĆNOST PROTETIKE JE STIGLA: Stvorena koža koja se napaja solarnim ćelijama (VIDEO)

Foto: gla.ac.uk

Tim naučnika sa Univerziteta u Glazgovu uspeo je u svojoj laboratoriji da pomoću grafena stvori kožu koja je osetljivija od ljudske.

Napravljena od samo jednog atomskog sloja grafena, veštački epidermis je vrlo nežan i mek, a poseduje vrlo sofisticirani osećaj dodira. Ali, to nije sve, jer ova koža radi na vlastiti pogon!

Ispod grafenskog sloja nalazi se skriveni solarni panelčić koji asporbuje 98 odsto raspoložive svetlosti iz okoline. Dakle, da bi koža radila svoj posao, potrebno joj je samo malo sunčevih zraka.

Novostvoreni materijal napraviće revoluciju u savremenim prostetičkim pomagalima namenjenim osobama kojima je, iz ovog ili onog razloga, morao da bude amputiran neki deo tela, a sigurno će naći primenu i u plastičnoj hirurgiji.

Iza ovog zaista impresivnog projekta stoji doktor Ravinder Dahija, koji vredno pokušava da, tehnologijom 3D štampanja, stvori lagane ruke ili noge za ljude koji su ostali bez udova.

Da stvar bude još bolja, ovo pomagalo ima neverovatno nisku cenu. Za razliku od ranijih proteza koje su koštale na desetine hiljada dolara, za pravljenje ove robotičke proteze potrebno je svega 350 dolara.

Pogledajte kako radi:

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti