Borisov: Potrebni privatni investitori za gradnju nuklearke

263794Tanjug danas prenosi kako Bugarska želi da joj privatni investitori pomognu u obnavljanju radova na projektu izgradnje nuklearne centrale Belene, nakon što je evropski sud odlučio da Sofija mora da plati visoku odštetu Rusiji zbog opreme poručene za nuklearku, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

„Imamo dosta drugačiju situaciju. Obavezni smo da platimo za ova dva reaktora“, izjavio je Borisov, dodajući da Bugarska još uvek nema dovoljno sredstava kako bi izgradila nuklearnu centralu, prenosi agencija Rojters.

„Hajde da je pretvorimo u privatni projekat preko agencije za privatizaciju uz različite varijante za učešće države. To je rešenje“, izjavio je Borisov.

Bugarska je 2012. godine otkazala projekat gradnje nuklearne centrale na Dunavu, kapaciteta 2.000 megavata, zbog finansijskih poteškoća i pritiska Brisela i Vašingtona, koji su tvrdili da će ovaj projekat povećati zavisnost Bugarske od uvoza ruskih energenata.

Arbitražni sud u Parizu je u junu presudio da Sofija mora da plati više od 550 miliona evra odštete ruskom nuklearnom gigantu Rosatomu zbog opreme koju je poručila za dva reaktora.

Bugarska se nadala da će opremu ili čitav projekat prodati Iranu, zbog čega je Borisov u julu posetio Teheran kako bi ispitao mogućnost potencijalnog dogovora, za čiju realizaciju je, kako navodi Rojters, takođe potrebna saglasnost Rosatoma.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti