BMW: Napravljen stohiljaditi električni automobil i3

Foto-ilustracija: Pixabay

U Nemačkoj je, nepune četiri godine nakon početka proizvodnje, izrađen stohiljaditi primerak BMW-ovog električnog automobila i3. Početkom 2018. godine, na tržištu će se pojaviti redizajnirana verzija ovog vozila.

Proizvodnja i3 započela je 2013. godine. Bio je to prvi serijski izrađen električni automobil iz BMW-ove game.

Ovaj model, koji je pre svega namenjen vožnji u gradskim uslovima, sklapa se u Lajpcigu, gde se svakog dana napravi oko 120 automobila. Tokom 2016. godine proizvedeno je ukupno 26.631 primeraka.

Model i3 predstavlja važan iskorak u zaokretu kompanije BMW, koja je ranije izrađivala automobile koji poseduju motore sa unutrašnjim sagorevanjem, ka proizvođaču koji će uskoro u ponudi imati više novih modela na električni pogon, kao i plug-in hibridne verzije svih aktuelnih vozila.

– Krajnji cilj je da BMW postane jedan od najuspešnijih svetskih snabdevača automobilskog tržišta vozilima koja za pogon koriste električnu energiju – rekli su iz sedišta ove kompanije u Minhenu.

Trenutno, BMW u svom podbrendu sa oznakom „i“ pored modela i3 ima i sportski plug-in hibrid i8, a u 2018. se očekuje početak proizvodnje i modela BMW i8 Roadster.

Sa punom baterijom BMW i3 ima autonomiju od 156 km, a sa dodatnim, malim benzinskim motorom, koji služi isključivo za generisanje električne energije može da pređe oko 290 km. U varijanti sa dodatnim „benzincem“, automobil je nešto sporiji (postiže ubrzanje do 100 km/h za 7,7 s).

BMW i3s može da se pohvali novim Sport modom vožnje i jačim elektromotorom koji isporučuje 186 ks, što je 15-ak konjskih snaga više u odnosu na agregat iz prethodne verzije modela i3. BMW i3s od 0 do 100 km/h stiže za 6,9 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

Izvor: b92.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti