ITALIJA: Do 2025. ugasićemo elektrane na ugalj

Foto-ilustracija: Pixabay

Italija se pridružila trendu smanjenja korišćenja uglja u Evropskoj uniji, saopštivši da do 2025. godine planira postepeno da ugasi termoenergetska postrojenja koja koriste spomenuti energent.

Prema planovima nove energetske strategije, skoro trećina ukupne potrošnje energije biće pokrivena iz obnovljivih izvora, a intenziviraće se i korišćenje vozila na alternativni pogon.

Odluka Vlade Italije da potpuno prestane sa korišćenjem uglja za proizvodnju električne energije, usledila je nakon sličnih planova Portugalije, Holandije i Velike Britanije, a objavljena je neposredno pred klimatski samit Ujedinjenih nacija, koji se u novembru održava u Bonu.

Najveća italijanska energetska kompanija „Enel“ već je objavila da više neće ulagati u nove elektrane na ugalj.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku iz 2016. godine, u Italiji se 15 odsto električne energije dobija iz uglja, 42 odsto iz gasa, a 39 odsto iz obnovljivih izvora. U zemljama članicama te agencije obnovljivi izvori obezbeđuju 24 odsto struje u proseku.

Cilj Italije je da do 2030. godine poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije na 48 do 50 odsto, u proizvodnji toplotne energije na 28 do 30 odsto, i u transportu na 17 do 19 odsto.

Energetske kompanije u 26 od 28 zemalja članica EU potpisale su u aprilu 2017. godine inicijativu kojom su obećali da neće postojati nove termoelektrane nakon 2020. godine. Grčka i Poljska su jedine zemlje koje nisu potpisale inicijativu.

Izvor: croenergo.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti