Blizu sto privrednika na Poslovnom forumu AP Vojvodina – Crna Gora

Foto: PKV

Na Poslovnom forumu AP VojvodinaCrna Gora, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Crne Gore (PK CG), u sredu, 16. maja 2018. godine u PKV učestvovalo je ukupno blizu sto crnogorskih i vojvođanskih privrednika, koji su nakon plenarnog dela, održali 50 bilateralnih susreta.

Domaćin skupa, predsednik PKV Boško Vučurević poželeo je dobrodišlicu i istakao da je PKV, u proteklom periodu, ostvarila veoma uspešnu sa PK CG, a da je Forum jedan  u nizu zajedničkih aktivnosti.

– Od izuzetnog je značaja raditi na razvoju međuregionalnih odnosa, jer time unapređujemo i razvoj našeg poslovanja i privrede. Organizovanjem ovog Poslovnog foruma verujemo da ćemo intenzivirati odnose naših komora i učvrstiti veze naših privrednika – naglasio je Vučurević.

Predsednik PK CG Vlastimir Golubić istakao je da je Poslovni forum, kao i učešće crnogorske poslovne i privredne delegacija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavljaju, kako kaže, još jednu inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i AP Vojvodine, odnosno input usmeren za snažniji privredni napredak regiona.

Foto: PKV

– Već treći put u godinu dana, organizujemo poslovni forum, jer imamo želju i potrebu da već dobru saradnju CG i Vojvodine, podignemo na jedan novi, kvalitetniji nivo – rekao je Golubović i izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi i Vladi Crne Gore na podršci.

Obraćajući se privrednicima, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je značaj Poslovnog foruma, na kojem su predstavljene inovacije u oblasti poljoprivrede i IKT sektora. Dodao je da je jedna od glavnih tema današnjeg Foruma i razgovor za predstavnicima Luke Bar i AD „Montecargo Podgorica“ o uvezivanju sa velikim izvoznicima, pre svega poljoprivrednih proizvoda.

– Rešavanje tog pitanja, direktno će uticati na našu robnu razmenu i sa jedne i sa druge strane. Digitalizacija naše industrije, industrija uopšte i logistika dve su odlučujuće stvari – rekao je Čadež.

Foto: PKV

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da su veoma stabilni odnosi Republike Srbije i Republike Crne Gore, adekvatan okvir za razvoj međusobne saradnje u svim oblastima društvenog života, uključujući ekonomsku saradnju, koja je od krucijalnog značaja. On je dodao da je naša privreda komplementara, što je, kako kaže, potvrdila i dosadašnja privredna saradnja. Milećivić je istakao da je ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u prošloj godini premašila 774 miliona evra, što je za 9,5 odsto više nego godinu dana ranije. Više od petine od te razmene, tačnije 22,5 odsto, realizovano je na relaciji Vojvodina – Crna Gora i ona je iznosila 174 miliona evra i tu je zabeležen rast od 9,1 odsto.

– Verujem da će taj pozitivan trend biti ne samo nastavljen, nego i intenziviran, a Pokrajinska vlada će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti tome da daje maksimalnu podršku – rekao je Milićević u svom obraćanju privrednicima.

Na Forumu je učestvovao i potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, koji je podržao dalji razvoj već veoma dobrih odnosa PK CG sa PKS i PKV i pozvao na dalju saradnju.

– Ovako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako su rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Crne Gore – zaključio je Simović.

Nakon plenarne sednice, održane su prezentacije Instituta BioSens, Vojvodina ICT klastera i Privredne komore Crne Gore.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti