Biores – projekat o logističkim i trgovinskim lancima za biomasu

indexNacionalna alijansa za biomasu Serbio je na konferenciji SEE Energy & Supply 2016. u Novom Sadu  15. novembra predstavila projekat Biores. Reč je o projektu koji se bavi  održivim, logističkim i trgovinskim centrima za drvnu biomasu. Prezentaciju je održao gospodin Vojislav Milijić. Ovaj projekat je podržala Evropska unija kroz program za istraživanje i inovacije Horizon 2020 i to sa iznosom od milion i 86 hiljada evra. Uključeno je 9 partnera iz 7 zemalja članica Evropske unije (Austrija, Nemačka, Finska, Belgija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska) i Srbija.

Namera je uspostavljanje Logističkih i trgovinskih  centara za biomasu (BLTC), kojih za sada nema u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj. Potom se očekuje i razvoj lanaca snabdevanja drvnom biomasom sa evropskim partnerima. Projekat je vremenski ograničen na period od 17 meseci, tačnije od januara 2015. do juna 2017.godine.

Prema rečima gospodina Vojislava Milijića iz Serbio udruženja, postoje konkretni ciljevi.

-Želimo da izgradimo između 6 i 8 novih logističkih centara u najmanje 2 od 3 države, mislimo na Srbiju, Bugarsku i Hrvatsku. Zatim, drugi cilj je sklapanje ugovora o prodaji najmanje 8,000 tona godišnje u proseku 1,000 do 1,500 tona energenta po jednom centru. Sporazumi o kupovini adekvatne količine drvne biomase od strane dobavljača je takođe u planu. Treći cilj je edukacija najmanje 12 trenera koji mogu biti i predstavnici kompanija, lokalne samouprave, regionalnih agencija i upošljavanje najmanje 400 potencijalnih aktera u lancu snabdevanja koji su obučeni za upravljanje regionalnim lancima i snabdevanjem biomasom .

biores-project-team_copyright-k-pasanen-lukeKako je rekao, gospodin Milijić u inicijalnoj fazi to može biti neka vrsta online platforme za kupo-prodaju, a u drugoj fazi to će biti konkretni logistički objekti sa osobljem. Do sada su definisane neke potencijalne lokacije, i u saradnji sa GIZ DKTI prepoznati su Leskovac, Nova Varoš, Bajna Bašta, Šabac, Loznica i Žitište kada govorimo o Srbiji.

-Na kraju smo za četiri lokacije uradili studije izvodljivosti i kako stoje stvari 99% će biti otvoren logistički centar u Bajnoj Bašti. Potpisali smo i memorandume o saradnji sa određenim privatnim i državnim kompanijama. Pored svega ovoga, kontinuirana edukacija, promocija, marketinške i konsultantske usluge su deo obaveznih aktivnosti. Jedna od takvih aktivnosti je i konferencija na kojoj smo i čuli ovo izlaganje, kao i štampanje brojnih brošura, letaka, informativnih vodiča. U ovom projektu angažovane su i Privredna komora Štajerske, Nemačka asocijacija za biomasu, Finski institut za prirodne resurse, Slovenačka agencija KSENA, Bugarska agencija za biomasu i drugi.

Do juna 2017. kada Biores  formalno treba da bude završen, svakako ćemo pratiti razvoj ovog projekta i podržati svaku aktivnost koja pospešuje promociju biomase kao energenta.

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti