Bilans štetnih materija u vazduhu austrijske prestonice bolji nego ikad

Foto: Eurocomm-PR/ Regina Hügli

U glavnom gradu Austrije se na 17 lokacija meri kvalitet vazduha.

Bilans za godinu korone 2020. je impozantan. Vrednosti za čestice i azot-dioksid su na najnižem stupnju otkad je počelo merenje.

„Prošle godine, dakle pre faze karantina, imali smo najniže opterećenje štetnim materijama i ispunili sve granične vrednosti propisane od strane Evropske unije“, kaže Hajnc Ticek iz bečkog sekretarijata za zaštitu životne sredine (MA22).

U poređenju sa ovom godinom zabeležen je znatan trend opadanja vrednosti. Kako vrednosti čestica tako i azot-dioksida u vazduhu su trenutno niske kao nikad do sada.

„Taj trend se zbog pandemije ne samo nastavio, nego i pojačao“, ističe Ticek.

Pre svega, zabeleženo je poboljšanje kada je reč o sadržaju azot-dioksida na koji utiču izduvni gasovi iz automobila. Vrednost je u proleće zbog karantina bila znatno niža nego inače.

Kod količine čestica u vazduhu je upravo bilo suprotno. I pored karantina u drugoj polovini marta došlo je do povećanja čestica u vazduhu nego prethodnih nedelja. To je zbog toga što se vrednosti čestica mere preko vazduha i umnogome zavise od meteoroloških prilika.

Foto: Unsplash (Daniel Plan)

I pored toga zagađenje vazduha u 2020. godini beleži najniže vrednosti od početka merenja.

Ove vrednosti odnose se na evropsku regulativu kao na primer za emisiju u industrijskom sektoru i emisiju iz automobila.

I u Beču su donete mere za zaštitu klime. Pored razvoja daljinskog grejanja, stalni razvoj u oblasti javnog prevoza doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

Među merama protiv zagađenja u Beču ubraja se između ostalog i podrška e-mobilnosti i upotreba vozila malih zagađivača.

Koliko su mere bile delotvorne govori podatak da je od 2003. godine zagađenost vazduha u Beču upola manja.

Izvor: EurocommPR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti