Biće više plastike nego ribe u Sredozemlju, ukoliko ne kažemo „NE“ plastici!

Ukoliko uskoro ne prestanemo da upotrebljavamo plastičnu ambalažu i kese za jednokratnu upotrebu, do 2050. godine u vodama širom sveta biće više plastike nego ribe, alarmantno je upozorenje Ujedinjenih nacija.

Foto: Pixabay

U blizini grada Hataja u Turskoj, grupa ronilaca je u Sredozemnom moru pronašla plastiku i time apelovala da zagađenje životne sredine ozbiljno preti morskim bićima.

Na video zapisu, koji je zabeležila agencija Anadolija, jasno se može uočiti da se u morskoj vodi nalaze predmeti od staklenih i plastičnih boca, plastičnih kesa, viljuški i raznih predmeta.

Mahmut Igde, stručnjak za okolinu s turskog Univerziteta Iskenderun, istakao je da su organizovali ovu akciju kako bi ukazali na opasnost koju predstavlja plastični otpad u morima i kako bi apelovali na građane da se ponašaju odgovornije i čuvaju životnu sredinu.

„Mora su nešto što ćemo ostaviti i našoj deci. Moramo odmah delovati kako bi mora u zdravom obliku ostavili budućim generacijama. Zato, glasno poručujemo „ne plastici“, izjavio je Igde.

Naglasio je da se oko 15 godina bavi ronjenjem, posebno u vodama Sredozemnog mora, i veoma je važno očuvanje morskog života vrlo važno i za budućnost samih ljudi.

Takođe je upozorio da svake godine u morima završi na tone plastike koja je kobna za život morskih bića, dodajući da plastični otpad negativno utiče i na živote ljudi.

Prema procenama UN-a, već danas je 30 odsto riba puno plastike koju su progutale. Veruje se da su reproduktivne mane zbog toksične mikroplastike razlog drastičnom smanjenju kitova perjara u Sredozemlju zadnjih dvadesetak godina.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti