Betoniran prvi temelj vetroagregata za elektranu „Podveležje“ u BiH

Na platou Podveležja, završeno je betoniranje temelja vetroagregata broj 14. U temelj dubine 3, prečnika 18,6 metara, ugrađeno je 50 tona armature i 200 ankera (sidrenih vijaka) pojedinačne dužine 3 metra. Za betoniranje temelja utrošeno je više od 450 kubnih metara betona, koji je na lokaciju vetroagregata broj 14 dovezen sa 60 miksera.

Foto: EPBiH

U toku su pripreme za betoniranje na lokacijama preostalih vetroagregata. Prema planiranoj dinamici, svi temlji, za koje će biti upotrebljene iste količine materijala, trebalo bi da budu završeni do kraja augusta.

Na temelje vetroagregata montira se gondola čija je visina 92,5 metra. Sastavljena iz četiri segmenta, gondola teži 32 tone, dok je ukupna težina lopatica koje se postavljaju na gondolu blizu 34 tone.

Izvođač radova na izgradnji vetroelektrane, Konzorcij „Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska izvršio je prvu isporuku opreme. Iz proizvodnih pogona Konzorcija, brodom iz Danske u hrvatsku Luku Ploče, dopremljeno je 30 segmenata gondola, čije se transportovanje na gradilište vetroelektrane očekuje u prvoj polovini jula.

Sa Konzorcijem „Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska, Elektroprivreda BiH potpisala je Ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vetroagregata vetroelektrane „Podveležje“, kao i Ugovor o petogodišnjem održavanju vetroagragata nakon puštanja u rad vetroelektrane.

Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su i kompanije iz Bosne i Hercegovine „HP Investing” Mostar i „Minersko” Sarajevo.

Izvor: Elektroprivreda Bosne i Hercegovine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti