Berlinska katedrala postala dom za oko 30.000 pčela

Berlinska katedrala, koja privlači brojne turiste u glavnom gradu Nemačke, postala je dom za oko 30.000 pčela zahvaljujući aktivizmu biologa.

Foto-ilustracija: Pixabay

U podnožju kupole te neobarokne znamenitosti nalazi se košnica iz koje pčelar Uve Mart izvlači saće, a sličnih košnica ima u više od 15 poznatih berlinskih zgrada, navodi AP.

Reč je o inicijativi „Berlin zuji“, koju je 2010. godine pokrenula biološkinja Korina Helcer s mužem.

Inspirisana pčelarom-amaterom koji je osamdesetih godina formirao pčelinju koloniju na krovu pariske opere, Helcerova je želela da skrene pažnju na neprilike pčela i drugih insekata, stvaranjem njihovih kolonija na uočljivim mestima.

– Pčele su odlična referenca za objašnjenje svega drugog. Bez oprašivača, nemamo zdrav ekosisitem – kazala je.

Broj pčela i drugih oprašivača više od 10 godina je u padu, a stručnjaci za to krive više faktora – insekticide, parazite, bolesti, klimatske promene i nedostatak raznovrsne ishrane.

Danas se obeležava prvi Svetski dan pčela, pošto je Generalna skupština UN u decembru prihvatila taj predlog slovenačkih pčelara.

Nemačka kancelarka Angela Merkel u sredu je apelovala na građane da razmišljaju o raznolikosti živog sveta na planeti i da „učine nešto dobro za pčele“, rekavši tokom godišnjeg govora o budžetu u Bundestagu da je to „nešto što možda deluje beznačajno nekim ljudima, ali je zapravo veoma veliko“.

Aktivisti inicijativa „Berlin zuji“ i „Nemačka zuji“ napravili su košnice i „pčelinje hotele“ na brojnim mestima u Berlinu, među kojima su gradsko pozorište, planetarijum, ministarstvo finansija i park u okviru rezidencije nemačkog predsednika.

Inicijativa je aktivna u 25 nemačkih gradova, u kojima između ostalog organizuje seminare o „baštovanstvu naklonjenom pčelama“.

Med iz košnica u protestantskoj katedrali može da se kupi nekoliko spratova ispod, u prodavnici Berlinske katedrale.

Izvor: N1

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti