Beogradskim ulicama voze električni autobusi „Vrabac servis“

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovali su juče, u društvu zamenika generalnog direktora kompanije NIS Vadima Smirnova, prvoj vožnji nove linije električnih autobusa „Vrabac servis“. Vrabac servis čine četiri vozila na električni pogon, postoji osam stanica, a jedno vozilo je prilagođeno osobama sa invaliditetom.

Foto: Grad Beograd

Nikodijević je izrazio zahvalnost kompaniji NIS zbog društveno-odgovornog poslovanja i sjajne saradnje se Gradom Beogradom.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata koje smo zajednički realizovali na radost svih Beograđana. Otvaranje Vrabac servisa dolazi u trenutku kada završavamo radove na Trgu republike, Topličinom vencu i Karađorđevoj ulici.

Tu celinu zaokružujemo servisom koji će služiti građanima i gostima našeg grada koji koriste pešačku zonu.

Vrabac servis je nešto što smo videli u nekoliko gradova Evrope, ali većina velikih gradova ipak nema ovakvu vrstu usluge koja je namenjena pre svega najstarijim sugrađanima“, rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, u odnosu na potrebe i rezultate koji će biti poznati nakon septembra koji predstavlja probni mesec, Grad je spreman da proširi kapacitete Vrabac servisa.

„Reakcije sugrađana su odlične i mislim da je ova inovacija zaista nedostajala Beogradu. Takođe, ovakva vrsta usluge svrstava naš grad u red razvijenijih prestonica. Hvala svima koji su pomogli ovaj projekat, a Beograđane pozivam da čuvaju vozila i toteme koji su postavljeni na stanicama“,  dodao je Nikodijević.

Mladenović je istakao da je rad na ovom projektu počeo pre dve godine i da zahvaljujući kompaniji NIS i projektu „Zajednici zajedno„, Beograd na poklon dobija četiri električna vozila.

„U pitanju su vozila na električni pogon koja se uklapaju se u ekološku viziju razvoja grada. Vozila su opremljena su tako da mogu da saobraćaju pešačkim zonama, ali i da učestvuju u aktivnom saobraćaju. Postoji i vozilo koje je predviđeno za osobe sa invaliditetom i mislim da je važno što je Beograd dobio jedan ovakav servis“, naglasio je Mladenović.

On je dodao da je koncept razvoja grada takav da se centralne zone pretvaraju u pešačke i oslobađaju od saobraćaja.

„Od tog koncepta nećemo odustati i danas svi mogu da vide kako izgleda Trg republike, Kosančićev venac, Topličin i Obilićev venac, pa će takvo uređenje i razvoj grada biti nastavljeni. Vrabac servis je zahvaljujući kompaniji NIS i projektu „Zajednici zajedno“ u potpunosti besplatan.

Počinje sa radom u osam sati ujutru i završava oko 22 sata, a trebalo bi napomenuti da je septembar mesec probnog rada.

Postoji osam stanica, koje su obeležene totemima, a trasa je duga preko dva kilometra. Nadam se da će svi građani koji žive u centralnoj zoni koristiti ovaj servis, što važi i za turiste.

Nadam se da će u budućnosti ovaj servis zaživeti i u drugim delovima grada i postati jedan od simbola Beograda u budućnosti“, zaključio je Mladenović.

Događaju su prisustovali glavni urbanista Marko Stojčić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, direktor JKP „GSP Beograd“ Radiša Momčilović, direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković, kao i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović.

Izvor:  Grad Beograd

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti