Beograd uvodi sistem javnih bicikala – za kvalitetniji život Beograđana

Foto-ilustracija: Pixabay

Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Beograda doneta je odluka kojom će Beograđani prvi put dobiti sistem javnih bicikala, a Beograd će se pridružiti porodici evropskih gradova koji neguju ovu tradiciju javnog prevoza, navodi se u saopštenju Grada.

„Beograd i Beograđani će ovom odlukom dobiti 150 stanica za javne bicikle,  na kojima će biti omogućeno iznajmljivanje i parkiranje bicikala, što će znatno rasteretiti druge vidove javnog gradskog prevoza putnika, a što je u javnom interesu Grada Beograda. Širom sveta gradovi prihvataju inovativan pristup urbanoj mobilnosti, koji se bazira na održivim vidovima javnog prevoza, uvažavajući ‘zelenu hijerarhiju’, odnosno ekološki prihvatljivije vidove kretanja u metropolama. Sistem javnih bicikala je deo važnog segmenta transportnog sistema koji promoviše zdraviji život, čistiji vazduh, bezbednije ulice, poboljšanu pristupačnost, i na uvođenje ovog sistema javnog prevoza za naše sugrađane smo veoma ponosni“, istakao je za Beoinfo gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Ukupna vrednost koncesije, čiji je predmet  finansiranje, nabavka i postavljanje stanica javnih bicikala jeste oko pet miliona evra, a rok trajanja koncesije je 15 godina.

„Strateški ciljevi Grada Beograda orijentisani su ka razvoju pešačko-biciklističkog saobraćaja. Trenutno u Beogradu imamo 103 kilometra uređenih biciklističkih staza, a Planom održive urbane mobilnosti, koji je prošle godine proglašen za treći najbolji plan održive urbane mobilnosti u Evropi, planirana je izgradnja još oko 500 kilometara biciklističke infrastrukture u narednih deset godina. Veći broj javnih bicikala i javnih stanica će biti dodatni motiv da budemo još brži kada je reč o izgradnji staza. Ova odluka će svakako doprineti  povećanju kvaliteta života građana Beograda i pokazuje našu čvrstu nameru da pešaci i biciklisti moraju imati prednost u odnosu na druge vidove javnog prevoza u Beogradu“, zaključio je Radojičić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti