Beograd u trci za “Zelenu prestonicu Evrope 2023.”

Foto-ilustracija: Pixabay

Glavni grad Srbije, uz Zagreb, Sofiju i Skoplje je u konkurenciji za nagradu “Zelena prestonica Evrope 2023.” koju od 2010. godine organizuje Evropska komisija. Ekološka dostignuća, težnja ka urbanoj održivosti i eko-inovacije su neki od segmenata koje podržava ova nagrada.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić kaže da je Beograd dobio status kandidata u okviru ovog takmičenja, čime je ušao u uži izbor sa još 15 evropskih gradova.

“Veliki je novac potreban za realizovanje ekoloških projekata, ali uprkos tome, važno je da smo deo ovog procesa takmičenja. Na ovaj način podižemo svest o značaju rešavanja ekoloških problema”, rekao je gradonačelnik, navodi se u saopštenju.

Kako je pojasnio u procesu kandidature prati se 12 parametara, zahvaljujući tome možemo da procenjujemo kakav je naš napredak.

“Nijedan od ovih parametara nije moguće unaprediti preko noći. Moramo da imamo jasnu strategiju koju ćemo iz godine u godinu realizovati u kontinuitetu. Pobednik takmičenja za “Zelenu prestonicu Evrope” dobija nagradu od 600.000 evra za projekte održivosti životne sredine, kao i mogućnost za bolji pristup „zelenim fondovima””, istakao je gradonačelnik.

Kako je najavio pred odbornicima će se naći Predlog plana kvaliteta vazduha u gradu Beogradu za period 2021–2030, zatim Predlog akcionog plana za „Zeleni grad” i Predlog akcionog plana za održivu klimu i energiju. 

“Ova tri dokumenta trasiraće ekološku sliku grada za period od deset godina i definitivno će „zelena politika” biti na samom vrhu agende, kada govorimo o razvoju grada. Siguran sam da ćemo realizacijom ovih planova i vredno radeći uspeti vremenom da uđemo i u finale takmičenja za laskavu titulu „Zelene prestonice Evrope””, objašnjava Radojičić.

Pobednici nagrade “Zelena prestonica Evrope 2023.” će biti proglašeni 2021. godine i biće u mogućnosti da uživaju u brojnim prednostima, kao što su veći fokus na ekološke projekte i povećana strana ulaganja, jačanje regionalnog uticaja i drugo. 

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti