Bend Koldplej će okačiti gitare o klin – zarad očuvanja Zemlje

Zamislite da željno iščekujete koncert svog omiljenog muzičara, a da onda saznate da do daljnjeg oni više neće nastupati. E upravo su se u toj situaciji našli fanovi britanskog rok benda „Koldplej“! Razlog zbog kog će ekipa privremeno okačiti gitare, bubnjarske palice i mikrofone o klin jeste pronalaženje načina da njihovi muzički performansi ne štete našoj planeti.

Foto: Wikipedia/Frank Schwichtenberg

Sutra 22. novembra očekuje nas premijerno predstavljanje njihovog novog albuma Everyday Life (Svakodnevni život), i to na uživo iz Amana (Jordan) na internet platformi YouTube.

U cik zore, odnosno u 4 ujutru po tamošnjem vremenu, a u 3 ujutru po ovdašnjem, odsviraće nam „Sunrise“ („Izlazak Sunca“), prvi deo dvostrukog izdanja. U 2 poslepodne tamo, a 1 poslepodne ovde, čućemo i „Sunset“ („Zalazak Sunca“), drugi deo dvostrukog izdanja.

Nakon ovoga, nastupaće još samo u Prirodnjačkom muzeju u Londonu tri dana kasnije.

„Godišnji odmor“ od svirki uzimaju ne samo kako bi učinili svoje turneje održivim, već i kako bi one pružile aktivan doprinos Zemlji i Zemljanima. „Kako možemo iskoristiti neophodne resurse i učiniti da oni imaju pozitivan uticaj“ je, prema rečima frontmena benda Krisa Martina, pitanje za čijim odgovorom trenutno tragaju. Kada pronađu rešenje za ovaj izazov modernog doba, očekuju da će drugi da ih prate.

„Koldplej“ teži tome da se oprema za njihove koncerte većinom napaja iz obnovljivih izvora, kao i da broj plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu bude jednak broju zlovoljnih ljudi dok sviraju „Paradise“ („Raj“) – nula. Veliki problem muzičkih događaja je upravo količina otpada, pre svega plastike, koju za sobom ostavljaju njihovi posetioci.

Bend se ovim podvigom odrekao ogromnog novca. Njihova prethodna turneja, koja se nakon 122 koncerta na pet kontinenata završila 2017. godine, im je donela više od 450 miliona evra i proglašena je jednom od tri turneje s najvećom bruto zaradom svih vremena. Međutim, nesumnjivo je da i oni, a i zaštita životne sredine, dobiti na popularnosti.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti