Belgija: Instalirano gotovo 30MW Teslinih baterija za balansiranje električnog snabdevanja

Foto: Tesla

Kompanija Tesla predstavila je svoj poslednji veliki niz baterija, ovaj put instaliran na tlu evropskog kontinenta. Evropska električna mreža obezbeđuje struju za 400 miliona ljudi i najveća je u svetu.

Ukupno 140 elektrohemijskih uređaja i invertora, zajedničke snage 28 megavata (MW), priključeno je na mrežu belgijskog gradića Terhilsa. Služiće za sprečavanje poremećaja i nedostataka u snabdevanju strujom i stabilizaciju elektroenergetske celine.

Prema navodima ovog američkog proizvođača električnih vozila, punjača i baterija, od početne faze do krajnje faze projekta proteklo je 6 meseci, dok je sama postavka sistema trajala oko pet nedelja. Osnovna svrha Teslinih baterija je da skladište električnu energiju kada je proizvodnja suviše visoka i oslobađaju je kada opadne. Na promene frekvencije struje trebalo bi da reaguju u veoma kratkom roku, 100 puta brže od klasičnih sistema koji proizvode energiju iz fosilnih goriva. Reklamira se kao čist način za održavanje ravnoteže u mreži.

„Belgijski strujni magacin“ vredan je 11 miliona dolara, a energiju iz njega crpeće i komercijalni i industrijski potrošači. Jedan je od najvećih baterijskih kapaciteta u Evropi koji svojim potencijalima doprinose funkcionisanju električne mreže.

Iako poseduje tek oko delić snage slične „banke“ energije iz Južne Australije (100MW), njihova namena je ista – baš kao što će biti i namena budućih projekata preduzeća Ilona Maska.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti