Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Glavni grad Austrije nudi savete za kupovinu namirnica bez jednokratne ambalaže.

Foto-ilustracija: Unsplash (Fikri Rasyid)

Hrpa prepunjenih kanti za smeće: koronavirus je autentično pokazao koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u domaćinstvu kada svi ostanemo kod kuće.

Grad Beč odlučio je stati na kraj prekomernom otpadu i pokrenuo inicijativu „Weniger Mist“ (Manje smeća). Na internet stranici inicijative objavljeni su saveti za izbegavanje jednokratne ambalaže poput one u kojoj se često prodaju hleb, mleko, sir i testenina.

Nažalost, paradajz u kartonskoj kutijici s plastičnom folijom, hleb u smeđoj papirnatoj kesi s prozirnim prozorčićem, maslac u papiru sa slojem aluminijuma, peršin u plastičnoj foliji i jogurt u plastičnoj flaši s aluminijskim poklopcem naša su svakodnevica.

„Čak i jednostavna užina svojim jednokratnim pakovanjem prilično povećava gomilanje smeća. Potrošnja materijala i energije za proizvodnju jednokratne ambalaže daleko je previsoka za njen kratak vek trajanja. Alternativu predstavlja višekratna ambalaža“, apeluje Gabriele Homolka, nutricionistkinja iz austrijske organizacije za ekološko savetovanje „Die Umweltberatung“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

Srećom, danas postoji mnogo načina za izbegavanje plastične groznice u svakodnevnom životu. Samo pre kupovine treba pripremiti osnovna pomagala za transport namirnica.

Bečki saveti za low waste kupovinu:

Perive mrežaste kese: u njima možete prenositi povrće, voće, hlebi peciva, a prodavačica ili prodavac na kasi mogu jasno videti koji proizvod kupujete.

Perive platnene torbe: ove torbe od pamuka ili lanene tkanine pogodne su za nošenje hleba, peciva, testenine i pirinča, koje se kod kuće mogu čuvati u čistim staklenim posudama. Torbe možete kupiti ili ih sami sašiti.

Foto-ilustracija: Unsplash (Марьян Блан | @marjanblan)

Kutije: bilo od tvrde plastike ili stakla, savršene su za prenošenje sira, salame ili mesa, a praktične su i za čuvanje u frižideru jer se mogu složiti jedna na drugu.

Višekratne staklene flaše: proizvođači piva, mineralne vode, sokova, mleka i drugih mlečnih proizvoda ovakve flaše mogu puniti i do 40 puta, čime se značajno smanjuju troškovi za ambalažu.

U Beču je u gotovo svim supermarketima dopušteno korišćenje vlastitih kutija za transport svežih namirnica, a višekratne mrežaste kese mogu se nabaviti u svakoj većoj prodavnici. Na pijacama je takođe sve uobičajenije da kupci sami ponesu svoje platnene torbe. Uz sve to, u austrijskoj prestolnici postoje i radnje koje su specijalizovane za prodaju namirnica bez ambalaže i u rinfuzi, što znači da je sav njihov asortiman dostupan u individualnim količinama.

Izvor: Eurocomm-PR Zagreb

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti