Beč: Kvart sa 100 odsto obnovljivom energijom

Foto: PID/Votava

Nakon dvogodišnjeg intenzivnog planiranja u glavnom gradu Austrije u opštini Donauštat počeli su radovi za prvi pilot-projekat kvarta sa „plus energijom“.

Novi kvart „Campo Breitenlee“ sa energetskim konceptom budućnosti raspolagaće sa 100 odsto obnovljivom energijom, 557 subvencionisanih stanova, 31 lokalom, obdaništem i lekarskom ordinacijom.

Održivi stambeni projekat „Campo Breitenlee“ je inovativni primer stanovanja visokog kvaliteta. Visoko-inovativni energetski sistem kvarta omogućuje snabdevanje sa 100 odsto lokalno proizvedenom obnovljivom energijom za grejanje i hlađenje zahvaljujući geotermalnim bušotinama, termičkoj aktivaciji građevinske konstrukcije, izvorima, toplotnim pumpama i fotovoltaik-postrojenju.

Za prirodno hlađenje i prijatnu mikroklimu predviđeno je ozelenjavanje fasada i krovova kao i ostalih slobodnih površina. Planirano je da novi kvart godišnje proizvede višak energije iz obnovljivih izvora tj. da ostvari nulta neto-import energije i nulta neto emisiju ugljenika.

Zbog aktuelnih geopolitičkih događaja i klimatske krize integracija lokalno ostvarenih energetskih viškova u gradski energetski sistem dobija još više na važnosti. Zahvaljujući ovakvim projektima Beč postaje primer za dekarbonizaciju i ujedno može da profitira od ekspertize. Takođe, ovaj pilot-projekat poslužiće za postavljanje zakonske regulative za izgradnju budućih kvartova sa „plus energijom“.

Završetak radova planiran je za leto 2024. godine.

Izvor: EurocommPR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti