Banjaluka dobila sertifikat o energetskoj efikasnosti

Foto: banjaluka.rs.ba

Grad Banjaluka predstavio je sertifikat o energetskoj efikasnosti, koji je ova lokalna zajednica kao prva u Republici Srpskoj dobila od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Načelnik gradskog Odeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao tokom manifestacije Energetski dani, da je Banjaluka sertifikat dobila na osnovu energetskog pregleda zgrade Gradske uprave, kojim je utvrđen način korišćenja energije, sistemi i mesta na kojima su veliki gubici energije. Na osnovu utvrđenih gubitaka, predložene su mere za racionalnije korišćenje energije, povećanje energetske efikasnosti, ali i poboljšanje nivoa komfora u samom objektu – rekao je Bilčar.

Povodom manifestacije Energetski dani, grad je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija organizovao i edukativnu radionicu u Osnovnoj školi Ivo Andrić. Deci je ukazano na značaj energetske efikasnosti koja doprinosi unapređenju kvaliteta života uz ostvarenje energetskih ušteda i smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. Takođe, deca su dobila i ekološke majice, bojanke i memori igre sa ilustracijama u vezi sa pojmovima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Energetski dani su rezultat sporazuma gradonačelnika koji je grad Banjaluka potpisao 2010. godine i jedan su od načina kojim se želi skrenuti pažnja na značaj energetske efikasnosti u zgradama, industriji i transportu.

izvor: rtrs.tv

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti