Bačkotopolsko jezero – najčistije u Vojvodini

Bačkotopolsko jezero proglašeno je za najčistije jezero u Vojvodini. Opština Bačka Topola je ove godine uložila nekoliko miliona dinara u uređenje staza i plaže.

Foto: RTV Slobodan Gabrić/Ecofeminizam

Skupština opštine Bačka Topola je 6. aprila 2017. godine usvojila Odluku o zaštiti Parka prirode Bačkotopolske doline.

Smanjen je krivolov, kao i zagađenje jezera koji se smatra jednim od bisera nekadašnje Panonske nizije.

Borba ribolova, ali i građana koji se zalažu za čistu Bačku Topolu trajala je više od tri godine. Jedan od prvih značajnijih protesta građana na jezeru organizovan je 2013. godine kada je ukazano na problem pomora ribe, krivolova i statusa samog jezera. Naime, 2002. godine područje akumulacije  Zobnatica odlukom Ministarstva poljoprivrede prepoznato je kao ribnjak, a 2007. godine podelom resornog ministarstva akumulacija Zobnatica nije izuzeta iz ribolovnih područja. Tada je resorno ministarstvo donelo akt kojim konstatuje da nije bilo potrebe da se precizira da li je reč o ribnjaku ili akumulaciji, jer je već 2002. godine prepoznato kao ribnjak.

Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 hektara i dužinom od oko 5 kilometar.

„Opštinska uprava nas je podržala u tome, krenula je procedura i 2017. godine konačno je proglašen park Bačkotopolske doline i jezero“, rekao je Milan Antunović predsednik UO „Jezero“ i ribočuvar.

Foto: RTV Slobodan Gabrić/Ecofeminizam

Inače, Bačkotopolska dolina je područje koje je  raj za sve ornitologe i ljubitelje ptica, jer od 148 registrovanih vrsta 75 se gnezdi na zaštićenom području, a ostalima služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe. Među značajnim gnezdaricama posebno se ističu vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka. Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka. Mnoge vrste ptica značajne su u nacionalnim i međunarodnim razmerama. Pored 123 vrste strogo zaštićene u Srbiji, 50 vrsta se nalaze na SPEC listi (vrste značajne za zaštitu u Evropi), a 23 vrste su na spisku Dodatka I Direktive o pticama.

Nakon samo godinu dana od proglašenja Parka prirode Bačkotopolske doline manje krivolova, a i više se radi na uređenju okoline samog jezera.

„Imamo dosta ribolovaca i imamo jedan biser na severu Bačke. Kažem jezero je trenutno pod zaštitom i u sistemu ribočuvarske službe u martu ove godine rađeno je poribljavanje opština je izdvojila 1,2 miliona dinara, a do kraja godine se očekuje sanitarni izlov“, kaže Saša Srdić, predsednik SO Bačka Topola.

Park prirode Bačkotopolske doline prostire se na površini od 522,2 hektara, sa zaštitnom zonom od dodatnih 1566 hektara, dok je upravljanje povereno Javnom preduzeću za građevinsko zemljište i prostorno planiranje opštine Bačka Topola. U zaštićenom području uspostavljaju se i nova pravila vezana za boravak ljudi i njihove aktivnosti. Biće uklonjeni molovi koji nisu u skladu sa zaštitom prirode, u roku od pet godina. Park-šume će se etapno obnavljati, a lov na vodene ptice više neće biti dozvoljen.

Močvarna i zabarena staništa, čije površine su se proširile formiranjem akumulacije Zobnatica, predstavljaju značajno utočište vrstama vlažnih staništa koje su postale ugrožene regulacijom Krivaje. Jezerski ekositem akumulacije, u kojoj se razvijala prirodna zonacija vegetacije nizijskih jezera, predstavlja zamensko stanište, obezbeđujući opstanak ugroženim vrstama čija su staništa uništena isušivanjem plavnih područja velikih reka.

Izvor: Ecofeminizam

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti