Avion udario u medveda tokom sletanja

Putnički avion „Boing“ 737 kompanije  „Aljaska Erlajns“ (Alaska Airlines) udario je i usmrtio medveda tokom sletanja.

Nekoliko trenutaka nakon sletanja na pistu aerodroma Jakutat na Aljasci došlo je incidenta koji će se dugo prepričavati.


Naime, iako su obavljene sve propisane procedure provere piste, u poslednjim sekundama, piloti su uočili dva medveda kako se kreću po putanji aviona. Nažalost, nije bilo vremena da se drugačije reaguje i jedan medved je zadobio udarac koji je bio fatalan po životinju.

„Radnici aerodromskog servisa rasčistili su pistu desetak minuta pre nego što je avion trebalo da sleti,  a već je počeo  i da pada mrak“, potvrdio je portparol Odeljenja za transport i javne objekte Sem Dapčević.

Nos aviona je promašio medvede, ali je kapetan osetio udarac na levoj strani, kada su medvedi prošli ispod aviona, navodi se u saopštenju kompanija Aljaska erlajns.

Od siline udarca, kako je kasnije utvrđeno, medvedica je odletela na oko šest metara od centra piste, a motor letelice je pretrpeo značajna oštećenja. Mladunče je ostalo nepovređeno.

Broj putnika iz aviona nije poznat, ali je potvrđeno da niko prilikom incidenta nije povređen. Ubrzo su svi putnici bili preusmereni na druge letove, dok se ne završi popravka poemnute letelice.

Aerodromska pista je delimično ograđena, pa nije neuobičajeno da tu i tamo, ponekada neka divlja životinja prošeta ovim aerodromom, međutim do sada su to uglavnom bile ptice i sitne životinje, dok je ovo prvi put da je zabeležen ovakav „sudar“.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti