Austriji prete višemilionske kazne zbog sporog usaglašavanja sa direktivom EU o energetskoj efikasnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Pošto vladajuća koalicija (koju čine Narodna partija Austrije i Zeleni) nije uspela da usaglasi nacionalno i zakonodavstvo EU po pitanju energetske efikasnosti, državi preti kazna. Austrija bi mogla biti kažnjena jer nije prenela originalnu verziju Direktive EU o energetskoj efikasnosti iz 2018. Direktiva je trebalo da bude uključena u nacionalno zakonodavstvo početkom 2021. godine, što je sled događaja za koji opozicija krivi nedostatak jedinstva unutar vlade.

Nakon usvajanja direktive o energetskoj efikasnosti 2018. godine, njena revizija je najavljena kao deo klimatskog paketa u 2021. godini vladajuće koalicije. Revidirana verzija već je u završnoj fazi ponovnih pregovora. Austrija tek treba da verziju iz 2018. godine implementira u nacionalno zakonodavstvo. Zbog toga bi Austrija mogla da dobije kaznu od sedam miliona evra, navodi se u internoj prepisci vlade, prenosi APA.

Pročitajte još:

„Zahvaljujući“ nemogućnosti vlade da na vreme prilagodi Zakon o energetskoj efikasnosti, Austrija se suočava sa kaznama EU u milionima evra, rekla je Alojz Šrol, portparolka za energetsku politiku Socijaldemokratske partije (SPÖ). U izjavi, portparolka pozvala se na Ministarstvo za zaštitu klime predvođeno Zelenima, koji do sada nisu uspeli da ubede u implementaciju EU zakona svog koalicionog partnera Narodnu partiju Austrije (ÖVP), nakon što su im predstavili ukupno 12 nacrta zakona.

Komesari EU će se verovatno sastati u drugoj polovini aprila da razgovaraju o tome da li da zatraže od suda EU da kazni Austriju.

Do tada, vladina ustavna služba preporučuje da skupštinski ekonomski odbor postigne sporazum na prvom nivou u znak dobre volje.

Pošto Zakon o energetskoj efikasnosti zadire u nadležnost države, austrijska vlada mora da sakupi dvotrećinsku većinu u parlamentu, za šta se mora osloniti na opozicionu stranku SPÖ.

Izvor: EURACTIV.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti