Austrija ulaže milijarde evra u zelenu energetsku tranziciju

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Austrija je zacrtala jasan cilj, a to je da do 2030. godine električnu energiju dobija iz obnovljivih izvora energije i da zemlja do 2040. godine postane klimatski neutralna. Trenutno su u postupku usvajanja zakona koji će im omogućiti da ispune zacrtane ciljeve.

Ovaj zakon predviđa da Austrija iz državnih fondova u energetsku tranziciju ulaže milijardu evra godišnje i to do 2030. godine. To bi značilo da to tada u potpunosti ukinu upotrebu fosilnih goriva

„Postavljamo temelje za klimatsku neutralnost,“ rekla je Leonore Gevessler, ministarka životne sredine Austrije, navodi se saopštenju parlamenta.

Kako bi smanjili upotrebu fosilnih goriva, a zadovoljili energetske potrebe, značajno moraju povećati proizvodnju zelene električne energije.

Vladajuća koalicija konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP) i Zelenih žele da značajno poveća proizvodnju električne energije koja se dobija iz solarnih elektrana i vetroparkova.

Vlada očekuje da će planirani paket finansiranja da podstakne privatni sektor i očekuju da će oni uložiti dodatnih 30 milijardi evra, prenosi Euractiv.

Još 500 miliona evra državnih sredstava biće uloženo u vodonik i zeleni gas kako bi se ubrzala dekarbonizacija industrije.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti