Arhimed, Nautilus i urbane mini turbine

Arhimed, Nautilus i urbane mini turbineInspiracija za najznačajnija tehnička otkrića nalazi se u prirodi koja nas okružeje. Posmatrajući i primenjujući zakone prirode dolazilo se i dolazi se do tehničko-tehnnoloških otkrića koja se primenjuju za dobrobit čovečanstva.

Kompanija ”Archimedes“ iz Roterdama 1. juna ove godine ponudila je tržištu mini vetrogenerator “LIAM F1”. Koristeći princip Biomimikrije i proučavajući grčkog matematičara Arhimeda došli su do jedinstvenog rešenja.

Za razliku od standardnih vetrogeneratora koji zahtevaju velike slobodne površine, proizvode veliku buku, čije turbine prave senku i ugrožavaju ptice, “LIAM F1” je mali, tih i priuštiv vetroregenerator. Količina proizvedene energije iznosi od 300 do 2500 kW, što će zavisiti od mesta i visine na kojoj je vetrogenerator postavljen kao i od brzine vetra. Postoji mogućnost postavljanja u kombinaciji sa solarnim panelima, kako bi se obezbedio dodatni izvor energije kada nema dovoljno vetra.

Pored vetrogeneratora “LIAM F1” najavili su i duplo manju verziju, vetrogenerator “LIAM POLE”. Nov proizvod u kombinaciji sa solarnim panelima i LED diodama predstavlja samo-održiv proizvod. Primenu nalazi u urbanoj infrastrukturi (ulična rasveta).

S.J.
izvor: dearchimedes.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti