Aplikacija koja čuva životnu sredinu i odgovara na večito pitanje „šta da obučem?!“

Foto: Unsplash (Becca McHaffie)

Moj krcati ormar me pred svaki izlazak iz kuće obmane da mogu da se obučem kao Kejt Mos, a u stvari je samo osmina njegove sadržine zaista nosiva. Ostalo su stvari dobijene na poklon koje mi se nikada nisu dopadale, očuvane stvari iz 90ih sa naramenicama i garderoba iz moje emo-faze koju nisam prerasla (mada fazu, hvala Bogu, jesam).

Naravno, pravi modni ekspert znao bi kako da ukombinuje sve ove komade i izgleda spremno za „fešn vik“ – ali ja, i ne baš. I taman kada sam želela da poslušam savet jedne mudre gospođe koji glasi: „ako nisi obukla stvar godinu dana, pokloni je (baci, spali, šta god)“, naleteh na aplikacije koje će ih zadržati još koji dan u mojoj kolekciji i možda konačno izvući iz tame ormara.

Akozet (Acloset) je od sada počasna ikonica u mom telefonu, a samo letimični pregled aplikacije obećava mnogo korisnih opcija.

Ova aplikacija omogućava vam da kreirate svoj virtuelni ormar i pratite koliko ste puta obukli neku stvar, a koje uopšte ne nosite. Odevne predmete možete dodavati u „ormar“ tako što ćete ih pronaći pod jednim od 100 brendova ponuđenih u aplikaciji, ili jednostavno možete uslikati svoje komade, a veštačka inteligencija će precizno ukloniti pozadinu što izgleda zaista profi.

Još jedna opcija je da izaberete garderobu iz galerije u kojoj se nalaze neki standardni komadi, mada je po mom mišljenju ova galerija prilično ograničena.

A sada kreće „mix and match“ zabava – bez po muke možete da pravite kolaže iz svog ormara i vidite koji komadi najbolje idu zajendo, a odevne kombinacije možete da sačuvate za nemile „ne znam šta da obučem“ prilike. Ova vrlo korisna alatka će vam uštedeti sate isprobavanja i bez sumnje probuditi malu Anu Vintur u vama.

Foto: Save Your Wardrobe / EP

Aplikacija pomaže korisnicima da spoje održivost i modu tako što im nudi informacije o lokacijama gde mogu donirati garderobu, mestima koja vrše hemijsko čišćenje u skladu sa ekološkim standardima, najbližim krojačima koji vrše prepravke i još mnogo toga, ali ove opcije, nažalost, još uvek nisu dostupne kod nas.

Moram da napomenem da mi se u aplikaciji ne dopada to što uz brendirane artikle stoji link za kupovinu, ali na sve ostalo nemam zamerki. Čak dobijate i informacije o vremenskim prilikama što znači da ćete se uz ovu aplikaciju uvek adekvatno obući.

Kako Aklozet nije jedina aplikacija koja promoviše održivi odnos prema garderobi, reših da brzinski isprobam još jednu zvanu „Save Your Wardrobe“ što u prevodu znači „spasi svoj ormar“. Sudeću po nazivu, namera aplikacije ovde je očigledna, što se ne može reći za prethodnu koja vas suptilno navodi na kupovinu.

SYW je pregledna i jednostavna za upotrebu mada, opet, brojne korisne opcije nisu dostupne kod nas.

I ovde je moguće da slikate svoju kolekciju odeće i ubacite u ormar, a to je, koliko vidim, i jedina opcija u ovoj aplikaciji.  Uklanjanje pozadine nije tako precizno kao u prethodnoj, ali ćemo im oprostiti jer SYW dolazi sa sjajnim blogovima koji vas inspirišu i ohrabruju da koračate stazom održive mode.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti