Predstavljena inicijativa za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju Srbije

Foto: UNDP Communications Serbia

U Vladi Srbije danas je predstavljena nova inicijativa za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju srpske privrede i industrije, koju će uz finansijsku podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike sprovoditi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Cilj ove inicijative, čija je vrednost 1.010.000 dolara, je da podstakne proces dekarbonizacije, odnosno napuštanja uglja kao dominantnog izvora za proizvodnju energije u Srbiji, istovremeno vodeći računa da i cena i koristi ove tranzicije budu ravnomerno raspoređeni u društvu.

Zelena tranzicija može da donese značajan boljitak za životnu sredinu i zdravlje ljudi, privredu i društvo u celini, ali će uticati na industriju, rudarstvo i evoluciju energetskog sektora u Srbiji. Zato je neophodno da zelena tranzicija bude pravedna i strateški isplanirana na vreme, kako bi se minimizirao gubitak radnih mesta i obezbedila ekonomska sigurnost za stanovništvo u delovima zemlje koji se oslanjaju na ove sektore.

„Kako bi doprineo tranziciji ka dekarbonizovanom društvu, radi budućnosti čovečanstva, Japan će sa oko 42 miliona dolara podržati 23 zemlje, među kojima je i Srbija. Osim finansijske, Japan će podršku pružiti i u vidu znanja i ekspertize. Konkretno, kroz ovu inicijativu želimo da obezbedimo da princip pravednosti bude sastavni deo zelene tranzicije i dekarbonizacije privrede. Istovremeno ćemo pomoći da se uvedu inovativni poslovni modeli i osiguraju investicije u zelene tehnologije“, istakao je Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Srbiji.

“Vlada Srbije je od kad je formirana opredeljena za borbu protiv klimatskih promena, što znači da zaštita životne sredine i energetika više ne mogu ići odvojeno. Projekat koji danas predstavljamo je važan jer šalje poruku da ne odustajemo od procesa zelene energetske tranzicije, već da on treba da se ojača i ubrza, jer on nije omča oko vrata, nego način da se prevaziđu problemi i izvor nove nacionalne i energetske moći”, poručila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Ona je dodala da su mnoge zemlje otišle daleko u tom procesu, ali i da je Srbija, koja je na početku tog procesa, pokazala da je aktivna u njemu, o čemu govori donošenje Zakona o klimatskim promenama koje je pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i set modernih zakona iz oblasti energetike, uključujući prvi poseban Zakon o korišćenju OIE i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić ističe da je ova inicijativa od velikog značaja za efikasnu i pravednu zelenu tranziciju privrede i društva u Srbiji.

„Važan korak smo napravili u martu prošle godine kada je usvojen Zakon o klimatskim promenama koji predviđa donošenje podzakonskih akata i strateških dokumenata koji će nam odrediti jasan pravac kretanja ka niskougljeničnom društvu. Ta tranzicija mora da bude pravedna, zbog čega je neophodno da vodimo računa o svakom pojedincu i da uspostavimo otvoren dijalog sa svima na koje će ona direktno ili indirektno uticati. Na ovom putu, kao i za svaku veliku sistemsku promenu, znače nam jaka partnerstva, kako bismo udružili znanja, uključili sve aktere i na najbolji način sproveli sve ono što su zelene politike i prioriteti Vlade Srbije“, rekla je Dokić, ističući da je značajno i što upravo ovaj projekat koji finansira Vlada Japana počinje istovremeno sa aktivnostima Ministarstva u okviru projekta Zelena agenda u Srbiji, koji takođe doprinosi zelenoj tranziciji.

“Pravedna zelena tranzicija je sastavni deo, a ne posledica procesa dekarbonizacije privrede. Uz podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Vladom Srbije, UNDP će se pobrinuti da, paralelno sa zelenom transformacijom srpske privrede i društva, bude obezbeđena adekvatna podrška i pravedna tranzicija za regione, sektore i lokalne zajednice koje ekonomski zavise od intenzivnog korišćenja fosilnih goriva, posebno uglja – kako niko ne bi bio izostavljen”, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Foto: UNDP Communications Serbia

UNDP će u okviru nove inicijative podržati Vladu Srbije u izradi Plana pravedne tranzicije ka nisko-ugljeničnoj ekonomiji, a preduzeća iz javnog i privatnog sektora pozvati da predlože inovativna rešenja za dekarbonizaciju privrede i industrije, i smanjenje zagađenja životne sredine. Pored toga, biće podržana primena najboljih predloga u praksi.

Osim što predstavlja održivo rešenje za krizu na globalnom energetskom tržištu, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kao i energetska efikasnost, neophodni su kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje negativno utiču na klimatske promene i izazivaju globalno zagrevanje.

Srbija se kao potpisnica Sporazuma iz Pariza o klimi obavezala da smanji emisije GHG, a zelena transformacija privrede i društva je neizostavan deo pristupanja zemlje Evropskoj uniji i istovremeno uslov da srpski proizvodi ostanu konkurentni u EU, koja je glavno izvozno tržište Srbije.

Izvor: UNDP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti