Antidamping mere za Kinu

solarni paneliOvog petka, 6. decembra, počeće da se sprovode antidamping mere koje Evropska Unija uvodi Kini. Ove mere će se odnositi na fotonaponske panele iz Kine koji se u Evropskoj Uniji prodaju po niskim cenama.

Podsetimo, sukob između EU i Kine počeo je još tokom prošle godine kada je Evropska Unija tražila od Kine da poveća cenu svojih panela jer niskim cenama šteti evropskim proizvođačima.

Kina je to odbila i tako je u septembru 2012. godine pokrenuta antidamping istraga protiv ove zemlje.

U junu ove godine komesar za trgovinu Evropske Unije, gospodin Karel de Guht, uveo je porez u EU od 12% na kineske solarne panele i tom prilikom izjavio da bi cena ovih panela trebalo da bude znatno veća, ali i izrazio želju da se postigne dogovor sa Pekingom.

S obzirom da do dogovora nije došlo, od petka će se u svim zemljama EU plaćati veća cena za kineske solarne panele naredne 2 godine.

Inače, antidamping mere uvodi zemlja koja smatra da je niska cena nekog uvoznog proizvoda oštetila njenu industriju. U ovom slučaju jeftini kineski solarni paneli koji zauzimaju preko 65% tržišta doveli su do gašenja nekoliko evropskih proizvođača solarnih panela, kojih je najviše u Nemačkoj.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti