Amerika bi ponovo pristupila Pariskom sporazumu ukoliko se on korenito izmeni i prilagodi Trampu

Foto-ilustracija: Pixabay

U intervju sa Pirsom Morganom za televizijsku kuću ITV iz Ujedinjenog Kraljevstva, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp, izjavio je da bi zemlja na čijem je čelu mogla ponovo da se priključi Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i da bi, da je na mestu britanske premijerke Tereze Mej, u pregovorima oko napuštanja Evropske unije zauzeo čvršći stav.

Postojeću verziju međunarodnog sporazuma iz Pariza Tramp je ocenio kao „užasan dogovor“ između potpisnica i kao takav kao „katastrofu“ za Ameriku. U ime svoje nacije ponovo bi ga potpisao ako bi ovaj pretrpeo korenite izmene.

Kada je u junu 2017. najavio da se SAD povlače iz Sporazuma o klimatskim promenama, američki lider bio je izložen osudi globalnih razmera. Njega je, nakon intenzivnih pregovora, tokom 2015. godine potpisalo 195 nacija voljnih da smanje emisije štetnih gasova kako bi, zajedničkim zalaganjima, budući rast temperature ograničile na do 2 stepena Celzijusa.

Iako je na samom početku govorio kako je njegova država u potpunosti izvan Pariskog ekološkog okvira, u razgovoru sa voditeljem Tramp je pomenuo kako postoji mogućnost njenog povratka.

Pariski sporazum, prema tvrdnjama američkog vođe, njegovu zemlju postavio je u nesrećnu i nepravednu poziciju, iako i on sam veruje u „čist vazduh i kristalno čistu vodu“. Govoreći o eventualnom povratku u okrilje Sporazuma, rekao je kako mu se dopada francuski predsednik Emanuel Makron i ukoliko se mesto Sjedinjenih Američkih Država u navedenom međunarodnom aktu poboljša – ne odriče da bi mogle ponovo da mu pristupe.

Kada ga je Pirs Morgan upitao da li veruje u klimatske promene, Donald Tramp dao je neodređen odgovor: – Postoji hlađenje i postoji zagrevanje. Pogledajte, ranije nisu postojale klimatske promene, već globalno zagrevanje. To nije bio najidealniji opis pojave o kojoj govorimo, jer je širom sveta i dalje bilo hladno. „Ledene kape“ bi se do sada istopile, međutim, trenutno se beleži njihov rekord.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti