ALIBUNAR: Belgijskoj kompaniji Elicio odobren kredit za izgradnju vetroparka

Foto-ilustracija: Pixabay

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, odobrila je kredit od 19,1 milion evra belgijskom proizvođaču obnovljive energije Elicio za izgradnju vetroparka u Alibunaru, snage 42 megavata, saopštio je 12. septembra IFC. Unikredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond „Zeleno za razvoj“ (GGF) saglasili su se da za projekat obezbede dodatnih 40 miliona evra, što će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini. Projekat će pomoći i da Srbija ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27% potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

– Veliko angažovanje i podrška IFC dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju –  rekao je generalni direktor kompanije, Elicio Ludo Vandervelden, i dodao da su nedavne izmene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da izgradnja počne.

Podseća se da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom da 70% njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

– Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine –  ističe se u saopštenju.

Iz IFC naglašavaju da je vetropark u Alibunaru najveći projekat finansiranja takvog vida energetskog postrojenje u Srbiji do sada, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promena. On je, kako se u saopštenju dodaje, i rezultat rada IFC sa Vladom Srbije na unapređenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Grupa Svetska banka se javno obavezala da poveća investicije koje se odnose na ublažavanje posledica klimatskih promena za 28% do 2020. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC u oblasti klime za oko 100% u narednih pet godina.

Izvor: euractiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti