Alge usmrtile milione lososa u Norveškoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Porast algi usmrtio je oko 8 miliona lososa na norveškim farmama ribe tokom protekle sedmice, čime je eliminisano više od pola očekivanog rasta prodaje za ovu godinu, saopštilo je državno Norveško veće za morsku hranu.

Alge se brzo šire oko obale severne Norveške, lepe se za škrge riba i tako ih guše. Dok divlje ribe mogu otplivati od pojasa algi i tako se spasiti, ribe na farmama su zatočene i ne mogu pobeći.

Štetni rast algi dešava se kada morske biljke rastu bez kontrole zbog toplog i mirnog vremena, pored drugih faktora. Alge se nastavljaju širiti, saopšteno je iz Norveške direkcije za ribarstvo.

Iz ove je organizacije saopšteno da je propalo više od 10.000 tona uzgojenog lososa, koja ima prodajnu cenu od 620 miliona norveških kruna (62,7 miliona evra), ali Veće za morsku hranu saopštilo je da bi gubici mogli biti još veći.

„Prerano je da se kaže koliko će veliki gubici biti za proizvođače. Preliminarni brojevi upućuju na 8 miliona mrtvih riba, što znači da 40.000 tona lososa neće stići na tržište“, rekao je Paul Andahl,  analitičar Veća za morsku hranu.

Norveška je najveći izvoznik lososa na svetu, i verovatno će se ove godine suočiti sa padom barem polovine očekivanog uzgoja lososa.  „Izvesno je da će cene porasti“ , izjavio je Lars Konrad Johnsen, analitičar pri Fearnelysu.

Norveška je izvezla 1,24 miliona tona lososa 2018. godine, 2,5 odsto više nego 2017. godine, prema podacima statističke službe ove zemlje.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti