Aktivisti „Pobune protiv istrebljenja“ i dalje na ulicama gradova

Foto: YouTube (screenshot)

Nakon septembarskih protesta protiv klimatskih promena u mnogim gradovima situacija je još više „pooštrena“.

Naime, grupa aktivista pokreta za zaštitu životne sredine „Pobuna protiv istrebljenja“ (Extintion Rebellion) sprovodi u delo dvonedeljni plan blokade ulica najvećih gradova Evrope, Njujorka i nekoliko gradova u Australiji, upućujući vladama i ministarstvima ispunjenje tri zahteva:

  • Reći istinu;
  • Reagovati odmah;
  • Biti izvan politike.

Svi njihovi zahtevi svode se na jedan esencijalni – progresivnije i savesnije reagovanje u borbi za očuvanje planete.

Pročitajte još:

Foto: YouTube (screenshot)

U Londonu je već uhapšeno oko 300 aktivista, koji su blokirali ulice glavnog grada i otežali kretanje saobraćaja i uobičajeno funkcionisanje.

Pokret je 3. oktobra pomoću vatrogasnog vozila ispalio 1.800 litara vode obojene crvenom farbom za kosu, nazivajući je „lažnom krvlju“, po Ministarstvu finansija u Londonu, nezadovoljan njihovim delovanjem kad je reč o borbi protiv klimatskih promena.

Prošle nedelje je organizovano i trodnevno blokiranje aerodroma London Siti sa spoljne strane. Aktivisti su objasnili da se potpisivanje Pariskog sporazuma od strane britanske vlade i odgovornost koju su time prihvatili ne podudara sa veoma gustim avionskim saobraćajem. Takođe, smatraju i da rok za odluku o neutralnom bilansu ugljen-dioksida treba pomeriti, sa 2050. na 2025. godinu.

Tokom prethodnog vikenda, pokret je blokirao saobraćaj ispred francuskog Parlamenta, gde se okupilo nekoliko desetina aktivista, čiji je skup „razbila“ policija.

Hapšenja aktivista za zaštitu životne sredine i naklonika pokreta „Pobuna protiv istrebljenja“ zabeležena su i u Amsterdamu.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti