Aktivisti: Palmino ulje od proizvođača koji uništava prašume ne želimo u Oreo keksu!

Organizacija za zaštitu životne sredine Greenpeace poziva ljude širom naše planete da im se pridruže u borbi za očuvanje prašuma.

Foto-ilustracija: Pixabay

Do sada je 1.227 miliona ljudi potpisalo peticiju čiji je cilj da velike kompanije za proizvodnju svojih artikala prestanu da koriste „prljavo“ palmino ulje. Plantaže palmi sade se na površinama sa kojih su zbrisane hiljade stabala u procesu rašumljavanja radi dobijanja obradivog zemljišta.

Indonežanske prašume predstavljaju jednu od naših najjačih brana na frontu sa klimatskim promenama i dom mnogih ugroženih vrsta poput sumatranskih tigrova, slonova i orangutana. Krčenjem njihovog staništa proizvođači palminog ulja guraju ih sve bliže ka ivici istrebljenja.

Ne budimo saučesnici u još jednom nedelu prema prirodi!

Svake godine proizvede se više od 40 milijardi Oreo keksa. Ukoliko bi se svi poslagali jedni na druge, mogli bi da okruže planetu pet puta!

Hajde da zajedničkim snagama podstaknemo proizvođača da u Oreo keksiće, koji su mnogima omijeni slatkiš, više ne stavljaju ulje proizvedeno nauštrb šumskih prostranstava.

Potpišite peticiju na sledećem linku: https://act.greenpeace.org/page/32914/petition/1?locale=en-GB.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti