Ako budemo pametni, do 2050. mogli bismo da smanjimo zagađenje za 70%

Foto-ilustracija: Pixabay

U svom najnovijem izveštaju, Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) iznela je optimističke prognoze da bi udeo energetike u globalnoj emisiji ugljen-dioksida mogao do 2050. godine da se smanji za 70 odsto, a do 2060. godine taj procenat bi mogao da poraste na 100 odsto.

Da bismo ovo postigli, neophodno bi bilo da što pre udeo obnovljivih izvora energije skoči sa 15 odsto, koliko je bilo 2015. godine, na 65 odsto. Kad se to prevede u novac, potrebno je uložiti oko tridesetak bilijardi američkih dolara.

Takođe, države bi trebalo da pokažu spremnost da se zagađenje ukine, tako što će obezbediti podsticajna sredstva za sve kompanije spremne da ulože u energetsku efikasnost prelaskom na obnovljive izvore energije.

Ako bismo kao čovečanstvo ovo uspeli da postignemo, već 2050. godine bi u našu okolinu bilo izbačeno svega 9,5 gigatona ugljen-dioksida, za razliku od današnje 32 gigatone.

Ovo bi imalo značajnog uticaja na zaustavljanje globalnog zagrevanja, pa bi prosečna temperatura vazduha na zemlji uspela da se vrati na svega dva Celzijusova stepena više nego što je bila u pre-industrijskoj eri.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti