Potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom u Staroj Pazovi

U ponedeljak 20. marta 2017. godine u prostorijama Privredne komore Beograda potpisan je ugovor između kompanija „Sinofarm“ i „Gient“ o saradnji i osnivanju zajedničkog privrednog društva, koje će se baviti sakupljanjem i tretmanom medicinskog, farmaceutskog i patogenog otpada koji se proizvodi u Srbiji i regionu i izgradnji postrojenja.

Direktor kompanije „Sinofarm“ gospodin Nikola Sinobad izjavio je da će u aprilu početi izgradnja fabrike, do avgusta će biti gotova konstrukcija, a do septembra će stići i postrojenje za tretman otpada. Do kraja novembra bi trebalo da dobijemo dozvolu za rad. Kako je istakao, ideja projekta je da, u nekoj daljoj fazi, bude tretiran celokupni medicinski otpad koji se proizvede u Srbiji, a to je minimum oko 10.000 tona godišnje.

Generalni direktor kompanije „Medwaste Engineering“ gospodin Wang Junhua izrazio je zadovoljstvo što će ovo biti prva kompanija koja će u Srbiji uložiti u ovu vrstu posla i time znatno poboljšati situaciju u ekologiji.

Ukupan iznos investicije je oko 35 miliona dolara i odvijaće se u dve faze. Investicija od 1,8 miliona dolara samo je prva faza investicije, a druga faza investicije iznosiće dodatnih 1,5 miliona dolara i podrazumeva izgradnju postrojenja za reciklažu medicinskog otpada i plastike nastale od medicinskog otpada. Lokacija na kojoj će postrojenje biti izgrađeno nalazi se u Staroj Pazovi, industrijska zona.

izvor: kombeg.org.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti