Akcija suzbijanja ambrozije u Novom Sadu u punom jeku

 

Foto: Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“
Foto: Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“

Akcija suzbijanja ambrozije u Novom Sadu nalazi se u  punom jeku.

Do sada je košenjem i herbicidima tretirano više od 50 odsto površina gde je primećen ovaj alergen, kažu u Javno komunalnom preduzeću „Gradsko zelenilo“.

Pojedine površine, preporukama ekipa za monitoring ( PMF – Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu) radnici „Gradskog zelenila“ mehanički su obradili jednom, a pojedine dva puta. Veliku pomoć u bržem i efikasnijem ispunjavanju obaveza na terenu „Gradskom zelenilu“ pružio je Grad Novi Sad, obezbedivši nabavku modernih mašina koje zamenjuju veliki broj terenskih radnika.

Trenutno su u toku radovi na preko 800.000 kvadratnih metara, a najviše posla ima na prostoru urbanih celina, Šangaju, Pejićevim salašima, Klisi, Adicama, Novom naselju i duž nasipa oko Kanala Dunav-Tisa-Dunav. Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“, zajedno sa Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkiog i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu apeluje na poljoprivrednike da obrate pažnju na ambroziju na svojim parcelama i uklone je.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti