Ajfelov toranj po prvi put zasijao zahvaljujući zelenom vodoniku

Od 20. do 30. maja, Parižani su imali priliku da posete jedinstveni spektakl – Ajfelov toranj po prvi put u istoriji bio je osvetljen energijom dobijenom iz zelenog vodonika, preneli su svetski mediji.

Događaj pod nazivom „Vodonik Pariz“ imao je za cilj da ukaže na ulogu koju ovaj obnovljivi izvor energije može odigrati u energetskoj tranziciji i zelenom oporavku Francuske od pandemije.

Ovu manifestaciju organizovao je Energy Observer, kompanija koja je napravila istoimeni autonomni brod na vodonični pogon sa nultom emisijom, dok je kompanija Air Liquide – pionir u proizvodnji zelenog vodonika, obezbedila 400 kg vodonika za nezaboravni laser – šou.

Umesto dizel generatora, ovoga puta korišćen je električni generator za vodonik EODev’s GEH2® koji ne emituje štetne gasove niti čestice.

Na ovom događaju našla su se i brojna vozila na vodonični pogon, kako bi se skrenula pažnja na veću zastupljenost zelenih tehnologija u mobilnosti, a isti sertifikovani vodonik, koji je bio korišćen za osvetljavanje tornja, koristi novi model automobila na vodonični pogon Tojota Mirai.

“Podržavanje Energy Observer-a osvjetljavanjem Ajfelove kule obnovljivim vodonikom je pre svega simbol, ali i ilustracija da rešenje postoji i da moramo zajednički voditi inicijative za razvoj vodoničnog društva, sa velikim projektima u Francuskoj i širom sveta”, rekao je Metju Žiard, zamenik direktora kompanije Air Liquide, piše u saopštenju za medije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti