ABB realizuje projekat solarne elektrane u Hondurasu

abb logo iet.jrc.ec.europa.eu

Kompanija ABB nedavno je pobedila na tenderu za realizaciju projekta najveće solarne elektrane u Hondurasu snage 100MW. Investitor ove elektrane, energetska kompanija „Larach“ odlučila se za ABB zbog sposobnosti ove kompanije da obezbedi kompletno i potpuno integrisano rešenje napajanja i automatizacije koje sadrži električni balans postrojenja, daljinsku kontrolu elektrane i sistema za monitoring, kao i usaglašenost sa energetskom mrežom.

Projekat će biti izveden po principu „ključ u ruke“, i to kao dva postrojenja snage po 50MW koja će zajedno činiti jednu od najvećih solarnih elektrana u Hondurasu i u Latinskoj Americi. Predviđeno je da će se električnom energijom iz ove solarne elektrane napajati oko 45 hiljada domaćinstava u Hondurasu.

Kompanija ABB će uraditi inženjering i projektovanje ove solarne elektrane, kao i isporuku opreme i njeno puštanje u rad. Oprema koju će isporučiti ABB biće sklopljena i fabrički testirana, tako da će njena instalacija biti veoma brza. Električni moduli će sadržati invertore, sklopke srednjeg napona i transformatore, dok automatizacijski modul sadrži Symphony plus SCADA sistem koji prati i kontroliše rad elektrane, a prikuplja i podatke kako bi se osiguralo ispunjenje ciljeva solarne elektrane.

Sandra Jovićević

izvor: ABB

foto: iet.jrc.ec.europa.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti