ABB predstavio regulator napona elektroenergetske mreže

abb regulator napona

Na Međunarodnoj izložbi i konferenciji CIRED koja se održava od 15. do 18. juna 2015. godine u Lionu u Francuskoj kompanija ABB je zvanično predstavila svoj regulator linije napajanja. Ovaj regulator povećava pouzdanost što će omogućiti da mreža dobije više energije iz obnovljivih izvora.

Povećanje količine energije iz obnovljivih izvora energije, posebno iz vetra i sunca, dovodi do čestih varijacija u naponu. Kako bi se sprečio negativni uticaj na električnu opremu i regulisao napon ABB je konstruisao regulator napona. Regulator je dostupan za srednjenaponske i niskonaponske mreže, odnosno za 8MVA do 250kVA. Oba regulatora su projektovana za brzu instalaciju i imaju mali nivo gubitka energije. Razvijeni su u saradnji sa nemačkom inicijativom „Networks of the future/Smart Country“, a testirani u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Predstavnik kompanije ABB gospodin Bernard Juker izjavio je da regulator napona ima mogućnost da automatski podesi napon na osnovu stvarnog opterećenja i tako doprinese stabilnosti energetskog sistema. On je istakao da ovaj generator može doprineti evoluciji pametnijih i zelenijih elektroenergetskih mreža, što je u skladu sa strategijom kompanije Next Level.

ABB je vodeća svetska kompanija u domenu energetike i industrijske automatizacije koja svojim korisnicima iz oblasti komunalnih usluga, infrastrukture, transporta i industrije omogućava unapređenje njihovih performansi uz smanjivanje štetnih uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 država u svetu i zapošljava oko 140.000 ljudi.

Sandra Jovićević

foto: abb.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti