Zelena ideja Eko hostela „Republik“

greenidea3

Zelena ideja eko hostela „Republik“ u Užicu nastala je još 2012.godine a njena realizacija je započela u 2013. godini. Glavni cilj eko hostela je kompletna energetska nezavisnost.

Osnivači Eko hostela su najpre sakupili neupotrebljiv materijal i svojom kreativnošću napravili od njega nameštaj kojim su opremili kompletnu unutrašnjost.

Kreveti, stolovi, klupe i ostali nameštaj napravljeni su od euro paleta koje se koriste kao gorivo. Ormari, stolice i dekorativni elementi nekada su pripadali Jugoslovenskoj vojsci i trebali su biti uništeni, ali ih je ovaj tim entuzijasta restaurirao i dao im upotrebnu vrednost.

Preko solarnih panela, koji su postavljeni na krov, objekat se snabdeva električnom energijom koja se koristi za zagrevanje vode. U kupatilima su postavljene senzorne baterije i štedljivi tuševi da bi se ograničila upotreba vode. Kao rasvetna tela koriste se štedne sijalice.

greenidea4

Hostel ima visoku odgovornost prema životnoj sredini. U hostelu se vrši primarna selekcija otpada koji se zatim odvozi na deponiju „Duboko“ gde se kasnije reciklira i prodaje.

Osoblje hostela upućuje goste na upotrebu zelenih modela transporta: bicikle, šetnje, lokalni busevi, kako bi se smanjla emisija CO2. Znaci upozorenja u hostelu upozoravaju goste da štede energiju i upućuju ih na interesantne činjenice o ljudskom uticaju na životnu sredinu.

Hostel je tek na početku svog puta kompletne nezavisnosti. Očekuje se uvođenje LED osvetljenja, štednih baterija u tuševima, uređaja koji regulišu vreme provedeno u tuš kabinama. Planira se i uvođenje sistema tretmana otpadnih voda i njenog vraćanja u sistem na ponovnu upotrebu.

D.V
izvor-foto:republik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti