Uručeni prvi ugovori građanima Zemuna za energetsku sanaciju domaćinstava

U gradskoj opštini Zemun dodeljeno je više od 60 ugovora u okviru programa energetske sanacije domaćinstava, na osnovu prošlogodišnjeg javnog poziva.

Tim povodom je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, rekla da je za opštinu Zemun prošle godine opredeljeno 40,7 miliona dinara za subvencije građanima za zamenu stolarije, fasade, kotlova, postavljanje toplotnih pumpi i solarnih panela.

Ministarka se zahvalila građanima što su prepoznali priliku da unaprede energetsku efikasnost u domaćinstvima i istakla da se nada još većem odzivu na novom javnom pozivu koji se će uskoro raspisati. Kako je dodala, za novi javni poziv izdvojeno je više sredstava nego prošle godine, odnosno 51 milion dinara.

Projekat „Čista energija” realizuje se nekoliko godina, a u okviru njega je više od 30.000 domaćinstava već dobilo subvencije, dok je plan da se sanira oko 40.000 domaćinstava do kraja 2027. godine.

Pročitajte još:

Ministarka je podsetila da se od ove godine raspisuju posebni javni pozivi namenjeni energetski ugroženim kupcima, koji će omogućiti subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja.

Na osnovu prošlogodišnjeg javnog poziva, u Zemunu je potpisano 345 ugovora za 359 mera energetske efikasnosti, od kojih 309 za ugradnju prozora, 11 za gradnju solarnih panela, 10 za ugradnju toplotnih pumpi, devet za ugradnju kotlova na gas i pelet.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti