Međunarodni dan e-otpada

Foto-ilustracija: Unsplash (Thomas Kolnowski)

Međunarodni dan e-otpada, posvećen podizanju svesti o važnosti pravilnog upravljanja elektronskim i električnim otpadom, obeležava se 14. oktobra. Jedan od najbrže rastućeg tipa definiše se kao svaki odbačeni proizvod sa utikačem ili baterijom. E-otpad je prepun opasnih supstanci koje sve više opterećuju planetu Zemlju.

Prema izveštaju UN-ovog četvrtog Globalnog monitoringa e-otpada (GEM), svet se suočava sa dramatičnim porastom e-otpada, koji raste pet puta brže od stope njegovog dokumentovanog recikliranja. U okviru njega, prikazane su mnoge brojke koje potvrđuju ovu tezu.

U 2022. godini, generisano je čak 62 miliona tona e-otpada, što bi bilo dovoljno da napuni 1,55 miliona kamiona od 40 tona, stvarajući liniju koja bi mogla obuhvatiti ekvator, navodi se na sajtu UNITAR-a. Prikazan podatak ukazuje na sve veću krizu, s obzirom da je samo 22,3 odsto ove mase pravilno sakupljeno i reciklirano. To znači da je ostatak, procenjen na 62 milijarde dolara u reciklabilnim resursima, ostao neiskorišćen, povećavajući rizike od zagađenja.

Pročitajte još:

Rastući obim e-otpada, koji se godišnje povećava za 2,6 miliona tona, na putu je da dostigne 82 miliona tona do 2030. godine, što je porast od 33 odsto u odnosu na trenutne nivoe.

Brzi tehnološki napredak, povećana potrošnja, ograničene mogućnosti popravke, kraći životni ciklus proizvoda, rastuća elektrifikacija društva, nedostatak u dizajnu i neadekvatna infrastruktura za upravljanje e-otpadom, neki su od problema koji pospešuju ovakvo stanje.

Foto-ilustracija: Unsplash (Marvin Meyer)

Međutim, izveštaj takođe naglašava da bi povećanje stope recikliranja na 60 odsto do 2030. godine mogao doneti koristi koje premašuju 38 milijardi dolara, što nadmašuje troškove. U pogledu dostignuća u reciklaži, Evropa prednjači sa zabeleženom stopom prikupljanja i recikliranja od 42,8 odsto, dok je manje od 1 odsto e-otpada reciklirano u afričkim zemljama. Dalje, azijske zemlje, koje proizvode oko 50 odsto globalnog e-otpada, pokazuju različite stepene zakonodavne i infrastrukturne spremnosti.

Sprovođenje politike e-otpada ostaje izazov na globalnom nivou, sa samo 46 zemalja koje su postavile ciljeve za stopu prikupljanja i samo 36 koje imaju ciljeve za stopu recikliranja.

Ove brojke ilustruju ogroman rast već dugi niz godina, što je navelo Ujedinjene Nacije da ovaj fenomen nazovu „cunami e-otpada“ pre nekoliko godina kada je objavljen podatak da je od 2016. do 2018. proizvedeni e-otpad koji je obračunat skočio za blizu 6 miliona tona.

Ovog 14. oktobra, osvrnimo se na elektronske uređaje koje više ne koristimo i preduzmimo korake koji su potrebni.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti