Užice: Javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova

Foto-ilustracija: Unsplash (Harry Cao)

U okviru projekta “Čista energija i energetska efikasnost za građane”, u ovoj godini opredeljeno je 26,7 miliona dinara za sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova. Javni poziv je otvoren do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do kraja tekuće godine, a realizuju ga Grad Užice i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije ciljevi su mera koje su u Užicu realizuju gotovo deset godina, kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata.

Prema rečima Dušanke Selaković, većnice za zaštitu životne sredine i turizam, kao i prethodnih i ove godine građani će moći da računaju na subvencije za realizaciju jedne ili više mera energetske efikasnosti.

Predmet sufinansiranja u ovoj godini su, kako se navodi na zvaničnom sajtu grada Užice, zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo, prirodni gas ili električnu energiju, efikasnijim kotlom na gas, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Pročitajte još:

U Javnom pozivu koji je objavljen na sajtu grada Užica i Odeljenju za zaštitu životne sredine, mogu se dobiti sve neophodne informacije o uslovima i načinu konkurisanja, a 27. 28. i 29. avgusta od 11 do 13 časova u prostorijama Gradskog razvojnog centra biće obavljene i konsultacije sa građanima.

Vojo Đoković, energetski menadžer grada Užica, ističe da su u odnosu na prošlogodišnje iznosi subvencija uvećani u skladu sa rastom troškova materijala i radova i da građani mogu konkurisati za jednu ili više mera, onako kako je to ovim pozivom i definisano.

Foto-ilustracija: Unsplash (Erik Mclean)

,,Najbolje bi bilo kada bi se radilo po više mera, ali to naravno zavisi od građana i njihovih mogućnosti, ali u svakom slučaju interesovanje je veliko i prošle godine imali smo oko 620 prijava od čega je potpisano oko 530 ugovora i više od 50 odsto mera i realizovano. Krajnji rok za završetak svih mera od prošle godine je 15. oktobar, tako da očekujemo da će izvođači radova potpisane ugovore sa građanima i realizovati do tog datuma’’, rekao je Đoković.

Kako je dodao, kada je reč o ovogodišnjem pozivu, po pristizanju prijava komisija će obići teren, nakon čega slede konsultacije sa ministarstvom, provera dokumentacije, potpisivanje ugovora i realno je da konkretni radovi počnu tokom zime i početkom proleća u zavisnosti od vrste mere.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju krajnji korisnici koji stanuju u objektima i ispunjavaju sledeće uslove: da je objekat legalno izgrađen, da je podnosilac prijave vlasnik objekta, ili korisnik objekta sa prijavom prebivališta na adresi objekta i priloženom pisanom saglasnosti vlasnika objekta i da se u objektu stanuje tokom cele godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti