U reci Seni ipak održano takmičenje olimpijskih sportista

Foto-ilustracija; Unsplash (diogo-fagundes)

Reka Sena teče dužinom od 777 kilometara, prolazi kroz Pariz i uliva se u Lamanš. Od Olimpijskih igara 1900. godine, Sena je bila mesto takmičenja, ali zbog zagađenja, kupanje je bilo zabranjeno od 1923. godine što je tačno čitav vek.

Posle višemesečnih debata i polemisanja o tome da li će reka Sena biti dovoljno čista da bi se u njoj takmičili olimpijski sportisti, zvaničnici su ocenili da je voda bezbedna za plivanje nakon testa od pre dva dana, što je poslednji momenat pred termine održavanja.

Rezultat je pokazao da su uslovi povoljni za nastavak muških i ženskih triatlonskih trka, pri čemu je muška trka već bila odložena dan ranije zbog kvaliteta vode. Ovonedeljne najnovije analize vode ocenjene su kao usaglašene sa standardima koji su traženi, što je omogućilo održavanje takmičenja, preneli su svetski mediji.

Pročitajte još:

Problem su stvarale kiše, koje smo gledali i tokom otvaranja Olimpijade. Obilne kiše uticale su na kvalitet vode, što je dovelo do otkazivanja treninga, ali organizatori su uložili značajne napore da obezbede bezbednost vode na nimalo jednostavan način. Ulaganje od oko 1,5 milijardi dolara u čišćenje reke imalo je za cilj da učini reku pogodnom za Igre. Ključne inicijative, poput izgradnje skladišta kišnice, sprečile su značajno ispuštanje zagađenja.

Sve u svemu, prva takmičenja u Seni održana su 31. jula 2024. godine, a triatlonke i triatlonci su zaplivali u reci, zahvaljujući velikim ulaganjima u čišćenje reke.

Sena će nastaviti da bude mesto olimpijskih takmičenja, a celokupnim diskursom u javnoj sferi vezano za temu čišćenja reke poslala se ujedno i poruka da je čist vodeni resurs tema koja se ne sme zanemariti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Olympic Games (@olympics)

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti