Ulaganjem u održivost unapređujemo životnu sredinu i poslovni ambijent

Foto: Delta Holding

Delta Holding uspešno realizuje ESG strategiju kojom doprinosi očuvanju životne sredine i unapređenju kvaliteta života u zajednici. Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja u ovoj kompaniji govorila je o ESG ciljevima, kao i o projektima i aktivnostima kojim se oni realizuju.

Na koji način Delta Holding primenjuje ESG kriterijume poslovanja i koje ciljeve i strategije ste postavili?

– Formirali smo ESG tim, u kojem učestvuju kolege iz svih članica i čiji je zadatak kreiranje strateških planova, analiza i primena inovativnih rešenja u oblastima zaštite životne sredine, unapređenja društvenih aspekata i upravljanja. Strategija održivog razvoja je sastavni deo poslovne strategije svih biznisa Delta Holdinga. Definisanim ekološkim, socijalnim i planovima za unapređenje korporativnog upravljanja postavljeni su ambiciozni, ali realni ciljevi kojima kompanija postiže pozitivan uticaj na prirodu i društvo, kao i na unapređenje privrednog ambijenta na tržištima na kojima posluje.

Koji su projekti najvažniji i od najvećeg interesa za javnost, ali i za kompaniju kada je u pitanju zaštita životne sredine?

– Strategijom zaštite životne sredine postavili smo planove da do 2030. godine smanjimo potrošnju energije iz fosilnih goriva za 60 odsto. Kako bismo taj cilj realizovali, od 2021. godine do danas ulažemo u obnovljive izvore energije. Trenutno imamo solarne elektrane na 15 lokacija čija je ukupna snaga oko 5MWh. U planu je postavljanje solarnih panela na još osam lokacija u ovoj godini. Osim solarne energije, u procesu rada koristimo i biomasu. U fabrikama Seme Sombor i Dunavka koristimo oklasak od kukuruza, ljuske suncokreta i slamu soje kao energente. Prelaskom na obnovljive izvore energije smanjićemo i emisije štetnih gasova. Imamo planove za smanjenje količina generisanog i plasiranog otpada i ambalaže i potpuno iskorišćenje otpada kao sirovine za dobijanje novih proizvoda.

Među članicama Delta Holdinga je i Delta-Pak koji pruža usluge operatera za upravljanje ambalažnim otpadom, savetnika u oblasti životne sredine, hemikalija i transporta opasne robe. Ove poslove obavlja za članice Delta Holdinga, ali i za eksterne klijente.

U FOKUSU:

Da li standarde održivosti primenjujete i u izgradnji novih objekata?

Foto: Delta Holding

– Naša poslovna zgrada Delta House ima LEED Gold sertifikat, a za njenu izgradnju korišćeni su reciklirani materijali kao npr. UNIDOM plastične lopte. Fasada je od najsavremenijih materijala, ugrađena je najmodernija ventilacija sa optimalnom potrošnjim energije i sa jonizatorima tako da je vazduh odličnog kvaliteta. Na krovu su instalirane dve mini solarne elektrane, rezervoar za kišnicu koja se koristi za tehničku vodu. Sava Centar je u postupku dobijanja BREAM sertifikata i prvi je objekat u Srbiji koji je proveren sa aspekta poštovanja EU Taxonomy kriterijuma. Tokom renoviranja objekta unapređena je energetska efikasnost u velikoj meri. Staklena fasada na Sava Centru, koju su činila jednoslojna stakla, potpuno je zamenjena troslojnim energetski efikasnim staklima, a ugrađeni su i najsavremeniji sistemi za grejanje i hlađenje. Duž čitavog krova postavljeno je 912 solarnih panela.

Da li izdvajanja za održivi razvoj predstavljaju veliki trošak za kompaniju i da li donose benefite?

– Ukoliko kompanije ne poštuju principe održivosti, ne mogu da opstanu na tržištu. Zato na ulaganja u održivo poslovanje ne gledamo kao na trošak već kao na investiciju. Kompanije koje ne posluju u skladu sa principima održivosti, rizikuju da ostanu bez kvalitetnih kadrova, dugoročnih poslovnih partnera, kupaca, investitora, a izvesni su i veći troškovi poslovanja kao posledica energetske neefikasnosti, dodatnih taksi zbog zagađenja životne sredine, emisije štetnih gasova i slično.

Konkretno, ulaganja u obnovljive izvore energije, osim što doprinose smanjenju emisije i potrošnje energije iz konvencionalnih izvora, doprineće manjoj zavisnosti od dobavljača energije, kao i smanjenju troškova za energente, a obezbediće i finasiranje iz tzv. zelenih izvora.

Delta Holding

Intervju je objavljen u Magazinu Energetskog portala OČUVANJE PRIRODE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti